October 2016

КЛАСИКЪТ ИВАН ХАДЖИЙСКИ И НОВИТЕ ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРВЕНЮТА

проф. Кръстьо Петков

Опит за психологическо обяснение на провала на бездарния спектакъл

„Кристалина срещу Ирина“

 

Когато публикувах  статията „Гардиън и двуличието на българските политикани“ , посветена на аферата „Кристалина Георгиева“ , не допусках, че скандалът ще предизвика толкова широк международен и национален отзвук. До публичната „изява“ в Ню Йорк на хипер-амбициозната еврокомисарка оставаха няколко дни – достатъчно време за преосмисляне на конфузната ситуация, в която въвлече себе си и българското правителство. Промяна в нейните амбициозни планове обаче не настъпи; излагацията беше грандиозна; щетите за международния имидж на Р България (и без това унизително нисък) – неописуеми.

Как е възможен ЕС след края на модерността

Доц. Валентин Вацев

 

 Има нещо крайно неполиткоректно в самата постановка на темата за евентуалния, възможния, неизключения край на ЕС. И дори предположителното звучене на заглавието на тази конференция (ЕС? – криза? – промяна? и т.н) съдържа нещо крамолно, нещо – да използвам тази овехтяла и неуместна дума – дисидентско.

И наистина, кой смее да се съмнява в „нашето всичко”? Кой си позволява да задава не крамолни, а направо кощунствени и омерзителни въпроси? Кой смее да пипа светлото ни бъдеще с мръсни тоталитарни лапи и къде гледат службите?

***

На икономиката нищо й няма, само малко е умряла

проф.Боян Дуранкев

Проф. Боян Дуранкев пред „Труд”:

От Труд онлайн
17.10.2016

***
 

– Проф Дуранкев, наближават президентските избори. Какви са вашите очаквания и прогнози за разположението на силите?

Поредният негоден нормативен акт

проф. Кръстьо Петков

Този път закондателният брак се отнася до

Проекто-Наредбата на МС за оценка на въздействието на нормативните актове

 

***

Публикувам в блога Експертно становище на СИБ , изпратено да председателите на ПГ в НС и МС, в което се съдържат бележки и препоръки за преработване на Проекто-Наредбата за оценка на въздействието на нормативните актове.

Като подзаконов акт въпросната Наредба би трябвало да конкретизира и направи работещи текстовете на приетия в началото на октомври от НС Закон за нормативните актове. Мнението на експертите на СИБ е, че недостатъците на въпросния закон не се отстраняват чрез предложения вариант на Наредба. Напротив, в сегашния си вид тя ще блокира приложението на голяма част от регламентираните в закона норми.

Брюксел срещу Европейския съюз - „Дондуков“ против България

Проф. Боян Дуранкев

 

Ултиматумът да се подпише на всяка цена търговското споразумение между Канада и Европейския съюз дават значим повод за размисли.

***

Помествам в блога статията на проф. Боян Дуранкев, посветена на конфузната ситуация  с провала на подготвеното за подписване търговско споразумение между Канада и ЕС. Коментарът е публикуван най напред в "Поглед.инфо" на 24.10.2016 г.

В своя анализ проф. Дуранкев, ползвайки атрактивна стилистика и богата фактологична информация, разкрива задкулисните маневри на официален Брюксел и на евро-придатъка от официална София /щабквартрата е на "Дондуков"/, за да се прокара скандалното и вредно за бизнеса и гражданите на ЕС споразумение. Не се съмнявам, че реакциите на независимите експерти и НПО -та в България  по повод на повдигнатите от проф. Дуранкев въпроси ще са изключително активни.