September 2016

Стрес-тестовете в банковия сектор: алтернативни гледни точки

проф. Кръстьо Петков

 По инициатива на Съюза на икономистите в България, съвместно с ФНТС и Национално сдружение ГЛАС, на 30.8.2016 г. се проведе дискусия около кръглата маса на тема:

"Банки и клиенти: реални и премълчани резултати от стрес-тестовете в България ". По-долу помествам обобщена информация за проведения форум.

 

                    

***

Пред форума в встъпителни доклади бяха представени от:

Румен Гълъбинов - финансов експерт, на тема:

"Отминалите стрес-тестове за банките и предстоящите за застрахователните и пенсионните компании:

Кой как гласува в българския парламент?

проф. Кръстьо Петков

 

Приетият на първо четене закон за концесиите е със съмнителна легитимност!

  Експертен екип от икономисти, финансисти, политолози и юристи извърши първото в България емпирично  изследване на т.нар.voting behavior  (поведение при гласуване) на депутатите и парламентарните групи. В изследването са приложени методи и техники от сродни проучвания в САЩ, Англия и Германия. Във фокуса на анализите са дебатите и гласуването по проектозакона за концесиите, внесен в НС през пролетта на 2016 г.

България не е участник в световните събития, тя е просто територия

Доц. Иво Христов

 

Българите са загубили собствената си социална и цивилизационна физиономия, културата е с нисък политически хоризонт и с повратлива политическа класа, която винаги е играла роля на пета колона на съответния, който е владял тази територия.

Интервюто е публикувано от Епицентър.Бг-6 септ. 2016

Живеем в сложни, трудни, изпълнени с политически обрати и предателства години. Довчерашни съюзници стават врагове, а враговете приятели. Колосалното разделение на света се усеща по социалните придобивки изчезващи една по една от портфейла на обикновения човек. Страната ни е на кръстопът. Някои определят това като плюс, други не. Дали е така и какви ходове да очакваме на шахматната дъска на политическия елит?

За тези, а пътьом и други казуси, Стойчо Керев разговаря с доц. д-р Иво Христов.

Източник: novotopoznanie.com

Павлина Чернева - от Силистра до професор в американския колеж “Бард”

Тонка Петрова
24 часа

 Списание “Уик” я предлага в икономическия екип на Хилари Клинтън

 Последната ѝ страст е летенето - вече пилотира без инструктор на борда

ПАРАДОКСЪТ “БАНКИТЕ ПЕЧЕЛЯТ – КЛИЕНТИТЕ ГУБЯТ”!

проф. Кръстьо Петков

Задава се нова вълна на съпротива срещу привилегированото корпоративно законодателство

***

Настоящата статия е отглас от състоялата се дискусия около кръглата маса ( 30 август 2016 г. ) на тема „Банки и клиенти: реални и премълчани резултати от стрес-тестовете в България“. Форумът привлече вниманието на десетки изтъкнати икономисти, финансисти, юристи и бивши банкери. Инициатор и водещ организатор беше СИБ. Както се очакваше, корпоративно зависимите медии направиха всичко възможно да пренебрегнат изявата. Разбираемо е: банките и монополите поръчват рекламите, корпоративните собственици (повечето –неясни!) отблизо контролират какво се пише и говори в техните издания.

Останахме си в чакалнята на Европа

проф. Кръстьо Петков

 

Ако партийните кандидати се провалят на президентския вот, това ще означава окончателно снемане на доверието от политическата класа

***
 Интервю на Галина ГЕОРГИЕВА, Марица.бг
14.09.2016

***

Логичен край: работодателският бойкот е пред пълно фиаско!

проф. Кръстьо Петков

 

Каква ще е съдбата на  безпрецедентния бойкот на работодателите срещу договарянето на минималните осигурителни прагове? Преди седмица, когато беше обявена тази амбициозна политическа акция, мненията бяха разделени: а) бойкотът ще успее и правителството ще отстъпи; б) бойкотът ще се провали;  ( проблемът обаче е другаде- в неприкрития опит на част от бизнес-върхушката за демонтаж на социалния диалог като цяло!).

В статия, която публикувах към момента на обявяване на бойкота изразих критично становище и апелирах за отговорен дебат и обновяване на целия механизъм на тристранно сътрудничество. В настоящата статия продължавам с разсъжденията по темата, предизвикани от изненадващо бързото развитие на казуса (който е на път да потвърди максимата „Всяко чудо за три дни“ – вкл. и работодателските изцепки).

Моята революция започна. Втори път при авторитарна власт няма да живея

Илиян Василев

Като всеки от Вас все по-трудно работя, но не защото няма работа - почти изцяло съм емигрирал в бизнес отношение. Прочетох, че Съветът за електронни медии и синдик вкупом са се втурнали за да направят невъзможно излъчването на предаването на Люба Кулезич.
А съответно Виваком, Близу и други канали са спрели излъчването десет минути след като е започнало.

В Турция забранили Шекспир и другите класици. Ние подкрепяме Ердоган, защото му връщаме несъгласните с него. Нарушихме вековна традиция да приютяваме гонените и несъгласните, защото поредния ни лидер имал "уговорки". Чрез тези контакти не Турция ще се европеизира, а ние ще се ердоганизираме. Да не мислите, че тукашните управници не му завиждат за тоталния контрол? Или на Путин?

Данъчната справедливост и нагласите на българите

Димитър Събев

***

Публикувам в блога информация за резултати от проведено емпирично социологическо изследване на нагласите на българското население спрямо данъчните системи и данъчната справедливост. Изiледването е част от един уникален проект, който се реализира за първи път в България : "Данъчната справедливост- мисия възможна", реализиран от фондация "Земята" в рамките на международно срантително изследване на същата тема. Българският екип в проекта е направил обективен и качествен професионален анализ на получените резултати, което открива възможност: а) за очертаване на мястото на България в динамиката на нагласите  на данъкоплатците към действащите фискални модели; б) за лансиране на препоръки към управлението за подобряване на правните регулации и бизнес средата, в която действат данъчните закони;

Базовият доход: дискусионни форуми в България

проф. Кръстьо Петков

Европа експериментира, планира пилотни проекти, провежда референдуми; България е все още на етапа на публичните дискусии! Така може да се характеризира ситуацията, свързана с концепцията за Базов доход и неговото приложение в практиките на различни страни.

Да се дискутира все пак е нещо, стъпка напред. Защото до преди месеци пренебрежението към идеята за базов доход у нас беше характерно както за управляващите, така и за техните говорители в неолибералните среди и зависимите медии. Затова си позволявам да ангажирам вниманието на читателите на блога с два форума, които се провеждат през септември:

Единият се състоя на 19.9.2016 г. по инициитива на предаването , което води журналистът Калин Манолов потелевизия  BG ON AIR.

Дебатът „Х. Клинтън – Д. Тръмп“ през кривото огледало на медиите (обновена версия)

проф. Кръстьо Петков

Паралелът с президентската кампания „Марка БГ“ показва колко далеч от реалностите са българските партии и политици

 

Необходимо пояснение

Гардиън и двуличието на българските политикани

проф. Кръстьо Петков

Как английският всекидневник разобличи лицемерието в казуса „Ирина Бокова-Кристалина Георгиева“

 

Стори го чрез неотразим, гросмайторски ход – като изнесе фактите и се въздържа от словесни коментари. Такава е накратко характеристиката на публикуваната статия от влиятелния английски всекидневник (препечатана от „Other News).