June 2016

България отново е шампион. По бедност.

Любен Томев

Коментарът на Любен Томев е публикуван от Дойче Веле- БГ

***

България отново е начело по бедност в ЕС. Нещо повече дори: страната се оказва една от малкото европейски държави, където по този показател се регистрира влошаване. На какво се дължи това пропадане?

БЕЗКЕШОВОТО ОБЩЕСТВО И Е С

Проф. Димитър М. Иванов

ЕВРОПА ТИХО, БЕЗШУМНО И ПОСЛЕДОВАТЕЛНО ВЪРВИ КЪМ ПРЕМАХВАНЕТО НА КЕШОВИТЕ РАЗПЛАЩАНИЯ

Без ликвидни пари - изцяло в ръцете на банките и правителствата!

Данъчен Идентификационен Номер за всеки гражданин-данъкоплатец в Европа!

***

Имах възможността в редица мои анализи и коментари да обърна сериозно внимание върху „войната” срещу кеша, която настъпателно се води главно в Европа. Не, че няма други, не по-малко важни икономически проблеми, но ми се струва и го казвам отговорно, че „звукът на барабаните” на тази война се засилва и нещата стават все по-тревожни.

Вече почти не минава ден, в който някакъв европейски чиновник или някакъв институт да не се е изказал в полза на предимствата на безкешовото общество.

СЕЗОНЪТ НА ЕЛЕКТОРАЛНИТЕ СПЕКТАКЛИ В ЕС

проф. Кръстьо Петков

Българските представления ще са наесен

 

Пролетният политически сезон беше наситен с т.нар. лийкове: изтичане на  информация за конспиративни разговори и схеми в областта на геополитиката и международната икономика. Независимите медии (в ЕС, за разлика от България, има такива!)  се надпреварваха да оповестяват скандални факти за:

- задкулисни приготовления на МВФ  по повод на предстоящите летни преговори на кредиторите за паричните трансфери по третия заем за Гърция и евентуална редукция на непосилния дълг на тази страна;

-аферата с т.нар. „Досиета от Панама“;

-разкритията на Грийнпийс за секретните протоколи от преговорите за ТТИП между САЩ и ЕС;

СЛЕДКРИЗИСНАТА ИКОНОМИКА В БЪЛГАРИЯ: НАШ ДЪЛГ Е ДА ОБОСНОВЕМ УСПЕШНИЯ МОДЕЛ

проф. Кръстьо Петков

 

 

Слово на проф. Кръстьо Петков, Председател на Съюз на икономистите в България,

 

по повод Деня на икономиста (11 юни, 2016 г.)

 

Уважаеми членове на СИБ,

Драги колеги икономисти,

 

Най-напред: честит празник!

Желая на всички здраве, кураж и  несекваща творческа мотивация. Доброто здраве ни е необходимо, за да сме енергични и професионално успешни; куражът – за да се справим с нарастващите предизвикателства пред професията на икономистите; мотивацията – за да отговорим на критиките, които се отправят напоследък към нашата гилдия, че носи вина за кризисното състояние на българската икономика.

Разгромът на българската икономика и "късата памет"

проф. Иван Ангелов

 

Не може да има прогрес в едно общество, което не произвежда материални и духовни блага, не се движи напред, а насочва главното си внимание към разрушителни действия и връща страната с десетилетия назад

***

Статията се препечатва от "Епицентър.бг", 15.6.2016

***

Някои хора са склонни да „забравят” историческата истина ако тя не обслужва текущите им користни интереси и/или политически убеждения. Напоследък сме свидетели на потресаващи примери на такава забрава. Нещо повече, на опити за преиначаване и пренаписване на историята в европейски и световен мащаб. В България има забележително престараване в тази посока на най-високо равнище. Вместо да се учат от историята, някои хора се опитват да „поучават”, дори да „фабрикуват” историята.

Meeting DIEM25 Spontaneous Collectives (DSC) in Dublin, London and Barcelona: On the importance of face-to-face get togethers and DiEM25’s crucial next steps

Yanis Varoufakis


Europe is a large place and so a movement like DiEM25, that aims to be pan-European, must rely a great deal of the internet and other digital means to link its members and get its campaigns going. The very purpose of the DSCs is to exploit the power of the digital universe to spread the DiEM25 message, to launch ourselves simultaneously in a thousand different towns and spots at once. But when we can gather together, in one room, over a drink, looking into each other’s eyes, the feeling is sweet, the experience wonderful, the possibilities for camaraderie infinite.
 

ПОСЛЕДНАТА РАЗПРОДАЖБА ПРЕДСТОИ

проф. Кръстьо Петков

 

Как ще се случи? Ще разберем след броени седмици…

 

Разпродажбата на ниски/символични цени обичайно се ползва, когато магазинът е пред фалит, стоката е залежала и няма наплив от кандидат купувачи. В разпадащата се държава България е подготвен друг вид скоростна разпродажба: на активи - чрез привилигеровани концесии и в пряка услуга на бъдещите частни инвеститори.

Такова е крайното впечатление след запознаване с обемистия пакет от документи, съпровождащ проекта на нов Закон за концесиите.

На пръв поглед всичко е наред:

Проектозаконът е предшестван от разработване на Концепция, в която се прави юридически анализ на българското и европейското законодателство в тази област и се обосновават препоръки за приемане на нова регламентация;

Ако заплатите в София са високи, защо нарастват кредитите?

Ваня Григорова

1296 лв. - това е средната работна заплата за столицата по данни на националната статистика, научихме тези дни. Много ли е?

Бележат ли трудовите възнаграждения значим ръст?

По-ларж ли са работодателите?

Краткият отговор е „не“.

 

България пропусна случая да бъде активна по отношение на Брексит

проф. Кръстьо Петков-интервю

 

Интервюто е взето  от Калина Петрова и публикувано от Факти.бг, 21 Юни, 2016 .

Във версията в блога текстовете са редактирани и разширени.

***

България пропусна случая да бъде активна по отношение на Брексит и това няма как да се компенсира следващите дни. А ние имаме голяма диаспора в Англия. Това подчерта пред Факти.бг икономистът проф. Кръстьо Петков. Той даде и пример, за да не бъде голословен: "Какво пречеше публично, когато в България бе на посещение Дейвид Камерън, да го занимаваме не само с охрана на южните граници и колко джипове трябва да ни бъдат подарени, а да използваме факта, че той искаше да получи подкрепа от цяла група държави, в това число Централна и Източна Европа и да си поставим условията".
 

 

Лекарствата ще поевтинеят със 17%, ако се освободят от ДДС

Жулиета Недялкова
Епицентър.бг

 

 

Държавата прибира от джоба ни 400 млн. лева под формата на данък добавена стойност върху медикаментите

В ЕС само България, Дания и Германия прилагат обща ставка, стана ясно по време на кръгла маса, организирана от Института за стратегии и анализи (21.6.2016)

 

  Автор на встъпителния анализ: Атанас Владиков, доктор по икономика, ПУ "Паисий Хилендарски", експерт от Съюз на икономистите в България

 

ИКОНОМИЧЕСКАТА КРИЗА В ИЗТОЧНА ЕВРОПА И ДЕЗИНТЕГРАЦИЯТА НА Е С

проф. Кръстьо Петков

Статията е редактиран вариант на доклад, изнесен от автора на научна конференция на тема:

ЩЕ СЕ РАЗПАДНЕ ЛИ ЕВРОПЕЙСКИЯТ СЪЮЗ?

(Кризисни процеси и заплахи за европейското единство), София, 26-27 маай,2016 г.

***

Методологични уточнения

Конфликтът с учителските заплати - управленски гаф или политически стил

проф. Кръстьо Петков

Да се договориш за 10-процентно увеличение на заплати в средата на финансовата година би било грубо нарушение на правилата за бюджетиране

 

Статията е публикувана във в. "Труд", 27.06.2016

 

Колективният трудов договор, подписан между МОН и учителските синдикати, няма императивен ангажимент!

Конфликтът с учителските заплати - управленски гаф или политически стил

проф. Кръстьо Петков

Да се договориш за 10-процентно увеличение на заплати в средата на финансовата година би било грубо нарушение на правилата за бюджетиране

 

Статията е публикувана във в. "Труд", 27.06.2016

 

Колективният трудов договор, подписан между МОН и учителските синдикати, няма императивен ангажимент!

Предстои една шеста от европейската "баница" да се откъсне

Проф. Димитър М. Иванов

 

Великобритания обаче е част от Европа и завинаги ще бъде част от Европа, но не от този ЕС

 

  Публикувано: в БГНЕС, 30 юни 2016