May 2016

Беше ли България индустриална държава?

Петко Колев

Беше ли България индустриална държава?

Петко Колев, секретар на Център за изследване по история, изпрати материал касаещ темата за България като индустриална държава. Повод за този материал е участието на г-н Муравей Радев – бивш министър на финансите, в предаването на Димитър Цонев. Г-н Радев твърди, че към 1989 г. България „не е индустриална страна“ и затова днес не можело да се говори за „реиндустриализация“ на страната!

 

За "спора на българи в чужбина с одиозната персона на патрЕота"

проф. Николай Слатински

 

Читавите българи в България и навън трябва да измислят начин да си върнат България

 

Следя спора на българи в чужбина с одиозната персона на патрЕота.

Адам Михник някога бе казал, че когато омърсен човек, мръсен човек, мръсник хвърли камък в септична яма, то всички, които са край нея се оцапват без значение какви са били преди това.

Сега разни същества от властимащите са се сбрали около септичната яма и хвърлят камъни в нея. Затова – по-далеч от тях. Няма смисъл да се слиза до нивото на този патрЕот. А в горещата дискусия има опасност и това да се случи. Може с неговите камъни по неговата глава, но не бива с неговите думи по неговата менталност.

Да цитирам ли великия Александър Пушкин – "Не оспаривай глупца!“ Сиреч – не спори с глупака.

СЕЗОНЪТ НА ЛИЙКОВЕТЕ

проф. Кръстьо Петков

Кръгооборотът на сенчестите капитали излиза наяве!

 

С право може да наречем последното тримесечие „Сезон на лийковете“(изтичане на секретна информация). Или ако предпочитате – на конспиративните международни разследвания на мобилните капитали. Част от тях са все още легитимни – в случаите, когато техният произход и износ в офшорни и други скрити убежища е прозрачен, а банковите операции не  заобикалят  правилата. Но в повечето случаи именно тези „операции“ , както става ясно от проучванията напоследък, са чиста проба данъчни измами и пране на пари.

Поколенческият конфликт: политическото отчуждение при младите българи

проф. Кръстьо Петков

(Социологически размишления)

 

 

Академично слово, произнесено пред победители и участници в конкурса "Държавата, в която искам да живея"

Конкурсът е организиран от Европейско висше училище по икономика и мениджмънт - Пловдив

***

Уважаеми млади автори,

Уважаеми родители, гости и колеги,

 

Социалните мрежи променят играта на българския медиен пазар

Красен Николов

 

В апогея на групата “Пеевски-Кръстева-КТБ“ 70% от вестникарите са били свързани с нея


Красен Николов, Медиапул,  16 май 2016 

***

Външното влияние в медиите, пораждащо политически и икономически зависимости, подкопава доверието в медиите и те загубват своята релевантност като средство за формиране на информирано гражданско общество, превръщайки се единствено в канали за пропаганда на частни интереси. Особено уязвима е пресата, която поради икономическата криза и конкуренцията на безплатните онлайн медии, се оказва обект на "политически инвестиции”. Такива са заключенията от проучване "Медии и политическо влияние", проведено от Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД) и представено в понеделник.

Втората пенсия да стане доброволна

проф. Кръстьо Петков

 

Според Любомир Христов доходността на частните фондове не е 5.3%, а 0.53%


Медиапул, Цветелина Йорданова  17 май 2016

 

***

Пенсионният модел у нас да се смени от тристълбов на двустълбов и втората пенсия от частен фонд да бъде доброволна, предлага на финансовия министър Владислав Горанов Институтът на дипломираните финансови консултанти (ИДФК).

Така няма да има риск хората, взимащи две пенсии – държавна и частна, да получават по-малко от тези, чиято пенсия е само от НОИ, става ясно от становище на института, внесено във финансовото министерство.

Предложението е по повод публикуваните от МФ проектопромени на Кодекса за социално осигуряване, с които се предлага индивидуалните партиди за втора пенсия на осигурените след 1959 г. при пенсионирането им да се прехвърлят в общ пул, от който да се изплащат пожизнени пенсии.