April 2016

Безплатните пари от Европа са мит

Петър Ганев
ИПИ


Разходите по европейски програми у нас нарастват устойчиво през годините - през 2008 г. са под 1 млрд. лв., през 2010 г. гонят 2 млрд. лв., през 2014 г. вече достигат 4,5 млрд. лв., а през изминалата 2015 г. се раздуват до близо 6,3 млрд. лв. Тези разходи обаче не се финансират само от ЕС, тъй като всяка година държавата прави условно трансфер от националния бюджет към европейските програми. Това на практика е участието на родния данъкоплатец във финансирането на европейските проекти. 

 

МВФ И ГРЪЦКАТА КРИЗА: КОНСПИРАТИВНИЯТ СЦЕНАРИЙ Е ПОЛУ/ГОТОВ

проф. Кръстьо Петков

 

Скандалният запис на Уикилийкс разкрива как Фондът се готви да шантажира ЕС!

Ще успее ли?

 

Отминалият уикенд не остана празен откъм медийни скандали, отнасящи се за глобалните финанси. Този път поводът е оповестеният от Уикилийкс запис с  извадки от конферентните разговори между високопоставени служители на МВФ относно предстоящите преговори на кредиторите за поредното плащане през юли т.г., което Гърция би трябвало да получи в рамките на „спасителния“ финансов пакет от 86 милиарда евро.

Българският проектозакон за статута на офшорните компании: публичният дебат е в ход

КНСБ и ДБГ

ПОЗИЦИЯ на КНСБ

по Проекта на Министерския съвет и

Предложение на депутати от Движение България на гражданите (Реформаторски блок)

за изменение и допълнение на Закона за икономическите и финансовите отношения с дружества, регистрирани в юрисдикции с преференциален данъчен режим, свързаните с тях лица и техните действителни собственици

***

Проектозаконът и Предложението се основават на сега действащ твърде рестриктивен български закон за статута на офшорните компании, свързаните с тях лица, както и за техните действителни собственици.

Граждански финанси: Десет факта за пенсиите, които не искатe да знаете

Д-р Любомир Христов

 

 

# 1 Допълнителното задължително пенсионно осигуряване НЕ Е … допълнително

 

 

Мит: Допълнителното задължително осигуряване в универсален пенсионен фонд (УПФ) е “допълнително”.
Факт: Осигуряването в УПФ е отклоняване на част от задължителната ви осигурителна вноска в УПФ.

 

Магията на офшорките

Валери Найденов

 Статията е публикувана във в-к "24 часа", 08 Април 2016

***

 Панамските досиета показват нещо, което ще ни извади очите - ако искаме да спасим капитализма, офшорните убежища трябва да се забранят. Защото скоро ще докарат любимия строй на Айн Ранд до пълен крах и Карл Маркс ще триумфира.

Това заплашва най-вече българския капитализъм, който май никога не е имал почва у нас. Имаше един сбъркан проект на заблуден офшорник

Ричард Ран, който ни плъзна по нанадолнището към капитализма, по едно време бе финансов регулатор на най-известната офшорна зона в света - Каймановите острови. Вярно, това бе, след като ни дари с програмата Ран-Ът. Но за да му дадат управлението на Кайманите, трябва да е имал мно-о-ого офшорен опит зад гърба си.

Офшорките не са вестникарска сензация, а структурен проблем на съвременния капитализъм

Валентин Хаджийски

Статията е публикувана от сайта "Гласове", 10.4.2016
***

Начинът на представяне на офшорната тема в корпоративните медии създава впечатление, че проблемът е криминален и може да се „адресира“ с журналистически разследвания, оставки на корумпирани политици и съдебни процеси. Това е заблуда, която ни отдалечава от решението му. Проблемът е структурен, икономически, корени се в сърцевината на съвременния глобален капитализъм и може да се реши само с политически средства – с формиране на ново радикално мнозинство, изборна победа на силите на промяната, радикални икономически реформи – с това, което Бърни Сандърс нарича „политическа революция“. Логично е революцията да започне от САЩ – едновременно най-големия световен притегателен център на офшорен капитал и най-големия съвкупен собственик на такъв.

 

ОТ СВОБОДНИЯ ПАЗАР КЪМ КОНСПИРАТИВНАТА ИКОНОМИКА

проф. Кръстьо Петков

 

Ответни мерки и стратегически маневри след аферата “Panama Papers”

(Статията е публикувана от Факти.бг, http://fakti.bg/mnenia/181784-otvetni-merki-i-strategicheski-manevri-sle... )

 

Панамските документи: Действайте сега. Не чакайте друга криза!

проф. Тома Пикети

Статията на проф. Пикети в Гардиън се препечатва по превода на български от сайта "Гласове"11.04.2016

***

Финансовата тайна представлява огромна заплаха за крехката глобална система и няма да решим проблема, като учтиво помолим данъчните убежища да спрат да се държат зле.

 

Въпросът за данъчните убежища и финансовата тайна е водеща тема от години. За съжаление в тази област има огромна разлика между триумфалните декларации на правителствата и това, което всъщност правят.

Офшорките са най-голямата заплаха след "Ислямска държава"

Проф. Боян Дуранкев


http://www.standartnews.com/mneniya-intervyuta/ofshorkite_sa_naygolyamat...
 

***

 

Бюджетният дефицит би трябвало да намалее и под 0% от БВП към 2019 г.

 

Очаквам САЩ, като страна с най-много офшорки, да измести Швейцария

 

Мръсните пари елиминират всякакви приказки за европейски ценности

 

Плоски данъчни лъжи

Димитър Събев

Статията е отпечатана тук: http://www.cross.bg/danuk-danutzi-horata-1504421.html#axzz45Pcv3Lhk

 

***

 

Хемингуей написал сърцераздирателна история в шест думи, Асоциацията на индустриалния капитал в България успя в 260 думи да разпространи поне десет неистини - и то такива, от които всяка тоталитарна пропагандна машина би заскърцала засрамено. Става дума за данъци, разбира се.

На първите места в списъка на офшорните зони са Великобритания, Хонконг и САЩ. Панама е 13-а

Проф. Димитър М. Иванов

Интервю на Снежана Иванова
 
http://bnr.bg/post/100680605/d-ivanov-na-parvite-mesta-spisaka-na-ofshor...
 
***

 

Скандалът с Панамските документи продължава да расте. От днес в Париж се събират данъчни и разследващи от 28 страни, които ще започнат едно безпрецедентно досега международно разследване на всички публикации. Това каза за предаването „12+3“ по „Хоризонт“  макроикономистът проф. Димитър Иванов, който живее във Великобритания. Скандалът за пореден път поставя въпроса за данъчната транспарентност, за морала, за отчетността на хората на властови позиции: 

Неофеодализмът - висш и последен стадий на неолибералния капитализъм

проф. Васил Проданов

Статията е публикувана във в-к "Труд", http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5432875

***

Децата на бедните са все по-необразовани, богатите плащат по-малко данъци и живеят зад огради, религията и суеверията доминират като в Средновековието

Над 700 частни армии по света воюват в 110 държави с 5 милиона бойци, годишният им бизнес е за над $240 млрд.

***

За Великденските добавки на пенсионерите

Димитър Нинов
Доктор по икономика

 

 Експертен коментар с предложение. Коментарът е публикуван във в-к "Труд" (16.4.2016)

***

С решение на МС пенсионерите  с лични пенсии заедно с  добавките и компенсациите към тях през м. април 2016 г. до 300 лв. включително,( това е  размерът на Линията на бедността за тази година, определен от МС)  получиха великденска добавка ( вид социална помощ)  в размер на 40 лв.

В същото време по публикувани от НОИ и достъпни за нас данни за м.юни 2015 г., около  160 хиляди пенсионери с доходи от пенсии , добавки и компенсации към тях между 300 и 340 лв., в т.число с малко по-високи доходи от пенсии - примерно   от 301, 302, 303 и пр. лв.- не получават нито един лев великденска помощ. 

Въпросите ни към авторите на това решение са два :

СЛЕД „ПАНАМА ГЕЙТ“: ИНСТИТУЦИИТЕ ПРЕОДОЛЯВАТ СТРЕСА И ОТВРЪЩАТ НА УДАРА

проф. Кръстьо Петков

 

Иде ли краят на офшорните финанси?

 

Нито „Да“, нито „Не“ – такъв е краткият отговор на зададения въпрос.  Той е и логичен, на фона на предприетите действия от засегнатите наднационални и глобални институции през втората и третата седмица от взривяването на бомбата „Панама Пейпърс“. Като изключим светкавичните реакции на администрацията на президента Барак Обама в САЩ, на президента Владимир Путин и на безкомпромисните исландци, на останалите държави, визирани в гигантската база данни, изтекла от панамската офшорка „Мосак Фонсека“ , им трябваха дни за консултации на закрити врати и трескави приготовления, за да отвърнат на удара.

Конкурс МЛАД ИКОНОМИСТ – 2016

проф. Кръстьо Петков

Кръстьо Петков обяви от името на Съюза на икономистите, ФНТС, Шуменският университет ...
 

***

Съюзът на икономистите, Федерацията на НТС и Шуменският университет организират конкурс за млад икономист на тема: „Моята бизнес идея“

Участници в конкурса могат да бъдат: ученици в средни училища, без ограничения на специалността, студенти /бакалавър, магистър/, докторанти и асистенти в български и европейски университети, млади предприемачи и експерти до 35 годишна възраст.

Допълнителен дълг е желателен само в комбинация с дълбоки структурни реформи

Проф. Димитър М. Иванов


22.04.2016
Икономистът проф. Димитър Иванов в интервю за предаването „Червена линия“ на Радио „Фокус“
***Водещ: Проф. Иванов, миналата година управляващите решиха да изтеглят 16 милиарда лева нов външен дълг за период от 3 г. В самото начало на тази година стана ясно, че теглят близо 4 милиарда лева от предвидените малко над 5 милиарда за цялата година. Харчат ли се заемите с висока скорост, каква е Вашата оценка?