February 2016

Икономическите парадокси в България и новата нормалност

проф. Кръстьо Петков

   Кризисните икономически  ситуации раждат парадоксални явления, или се дължат на тях. До този извод стигат аналитично мислещите/независими макроикономисти, специализирали се в изследването на бизнес цикъла. Тяхна е заслугата за лансиране на концепцията за новата нормалност (“new normal”), която още през 2009 г. насочи вниманието към  опасността от повторение на началния спад. Интуитивната логика не ги подведе - след 2012 г.  глобалната икономика се върна към ниските темпове на растеж и те се превърнаха в неин устойчив белег . Оказа се, че Кризата  отказва да следва  прогнозната крива, обозначена от консервативните изследователи с латинския знак “V”, а прие формата на буквата “L” , с много продължителен лаг и без фиксиран край. След 2012 г.

Икономическите прогнози: кой е крив и кой прав?

проф. Кръстьо Петков

ЕК очаква забавяне на икономическия растеж в България

В поредица от коментари, публикувани в Блога и независими медии се опитах да предпазя българските политици от повърхностни и самохвални оценки за текущата икономическата ситуация в България и близката перспектива. Както можеше да се очаква, официална реакция не последва. Само че при широкия, на практика безпрепятствен дигитален достъп до алтернативни информационни изтчници, фактите няма как да се потулят. Истината по въпроса: кой се придържа към автентичната статистика и прогностика и кой фалшифицира данните, лъсна много скоро. В това може да се убеди всеки  читател, който отдели време, за да се запознае с официалното съобщение на Европейската комисия за икономическия растеж в България (виж по- долу превода на български, публикуван от БГНЕС).

Световната банка и МВФ - 25 годишната история на експерименти в България

Агенция КРОСС

 КРОСС/ Двадесет години след сключването им, първите споразумения на България с Международния валутен фонд от периода 1991-1996 г. остават тайна и не са публикувани, заяви Ваня Григорова, автор на изследването 

" Международните финансови институции и българският експеримент",

ПРЕДСТАВЛЯВА ЛИ ЗАПЛАХА ЗА ФИНАНСОВАТА СИГУРНОСТ НА БЪЛГАРИЯ И ЕВРОПА СИСТЕМАТА ХАУАЛА?

Гергана Йорданова

 

Статията е публикувана най-напред в сборник на фондация "Национална и международна сигурност"  и в съкратен вариант - в сп. "Сигурност"

 

***

Европейският съюз ще се демократизира. Или ще се разпадне!

Манифест на DiEM25

Публикувам в блога:

а/ превод на ценностите, формулирани в  манифеста на Европейското движение DiEM25, което ще се учреди на 9 февруари 2016 г. в Берлин;

б/ краткия вариант на Манифеста на английски език.

Пълният текст на Манифеста може да се намери на сайта Open Democracy:

"The DiEM25 manifesto: Democracy in Europe Movement 2025". Встъплението е на Anthony Barnett, Feb 05, 2016

 

***

Ценностите на DiEM25

Ние се стремим към:

За "левия" плосък данък върху "труда"

проф. Иван Ангелов
чл.кор.на БАН

***

Някои хора още не са осъзнали вредите от ниските „плоски” данъци

            Познавам колегата Петър Димитров от много години. Не съм обаче чел нищо от него през последните 7-8 години. Мислех си, че с мълчанието изкупува грешките си за активното си участие като министър на икономиката при въвеждането и прилагането на „плоските” данъци. през 2007-2009 г. Затова прочетох с интерес неговата статия в ДУМА от 2 февруари „Олевяване” не означава „оглупяване”. Най-общото ми заключение е, че съм съгласен само със заглавието, без кавичките в двете думи, но не и със съдържанието на статията.

Ценовата статистика и манипулативната журналистика

проф. Кръстьо Петков

Как в статия на "Монитор" прочетоха данните от статистическото наблюдение на потребителските цени?

Алегорично казано, както дяволът чете Евангелието. Такова е впечатлението, кето остава у всеки непредубеден читател,  що годе запознат със статитистическата наука, проследил сензационната новина от началото на седмицата: "Храните поскъпнаха 50 пъти за 20 години" (виж текста на съобщението в Приложение 1). Тази е причината да напиша настоящото антрефиле, след като предварително се запознах с вестникарското съчинение и впоследствие - с официалното Уточнение на НСИ по повод на медийните публикации (виж приложение 2)  Междувременно бях въвлечен в телевизионна дискусия по темата, която показа за сетен път, че медиите притежават огромна власт, когато поискат да внушат на публиката една или друга истина. Или пък -неистина, какъвто е случаят с поскъпването на цените.

Финансовият фалит на физическите лица

проф. Кръстьо Петков

Множество случаи - липсващ закон!

Ситуацията към момента, според експерти по граждански финанси, е следната:

  • около 1 милион българи са изпаднали в несъстоятелност;
  • над 25% от кредитополучателите не могат да обслужват взетите заеми;
  • делът на лошите и необслужвани кредите гони 40%;

Както казват песимистите, по-лошо не може да бъде. Може, опонират оптимисти, защото няма и закон, който да регулира отношенията между безнадеждно задлъжнялите лица и техните контрагенти от банките и лихварските мрежи. България е единствената страна, наред с Румъния, която не е приела законова уредба в тази конфликтна област (северните съседи все пак са пред нас, защото обсъждат в парламента проектозакон)

КОЙ СЕ СТРАХУВА ОТ ЯНИС ВАРУФАКИС?

проф. Кръстьо Петков

Краткият отговор е: европейският елит,  корпоративните медии и плутокрацията, която е узурпирала политическите институции и контролира вземането на решения  в обединена Европа. Страхът не е персонален – от човека Варуфакис, а от евентуалния успех на  паневропейското реформаторско движение DiEM25. Радикалните цели, формулирани в учредителния Манифест, обсъден на форума в Берлин (9.2.2016) и опасността от обединение на недоволните граждани на континента са онзи призрак, който най-вече плаши еврокрацията.

Президентската кампания в САЩ и финансирането на американското здравеопазване

Валентин Хаджийски

Принципът на американското здравеопазване, както и на българското, е „не се разболявай; ако все пак се разболееш, умирай бързо“ бих добавил, и евтино (don’t get sick; if you do get sick, die fast).  

 

***

Демографската катастрофа на България все още може да бъде избегната

Проф. Иван Ангелов - член-кор. на БАН

България е пред изчезване като народ и държава към края на настоящото и началото на следващото столетие.

 

България е в тежка демографска криза. Някои специалисти не без основание твърдят, че сме в демографска катастрофа. Населението ни се топи. Това личи от преброяванията от 1887 година до сега и особено през последните 30 години

            Според оперативната отченост на НСИ максимумът 8992 хил. души беше достигнат в 1989 г. В края на декември 2015 г., пак според НСИ, сме около 7160 хил. души. Напоследък намаляваме с 40-44 хил. души годишно. Като  се има предвид високата инерционност на този показател и при запазване на сегашните тежки условия на живот, темпът на стопяване на населението ще се запази през следващите 10-15 години. А при евентуално влошаване на условията - ще се ускори и задълбочи.

РАЗДЕЛЕНИТЕ ГРАЖДАНИ В „ОБЕДИНЕНА“ ЕВРОПА

проф. Кръстьо Петков

 Гражданският евроскептицизъм надделява! Какво ни чака занапред?

 

Заглавието и подзаглавието на настоящия (вторичен) анализ са провокирани  от констатациите и изводите от Емпирично социологическо изследване , проведено по инициатива на  фондация „Фр.Еберт“  . Ето неговата кратка  визитка:

Примерът с държавните политики в образованието

Проф. Духомир Минев
БАН

Статията се публикува съгласно версията в "Гласове",  21.2.2016

***

Обсъждането на ролята на държавата за постигане на развитие може да протече в две посоки: каква би трябвало да бъде (би могла да бъде) тази роля или каква е реалната роля на държавата. И двете са важни, но моята професия ме насочва към втория, който освен това може да посочи реални стъпки за подобрения.
[Примерът с държавните политики в образованието]
Питер Брьогел Стария – Вавилонската кула, 1563, масло, Kunsthistorisches Museum, Виена

За руската опасност, путинизацията на България и движението на Варуфакис за гласност и перестройка в ЕС

Валентин Хаджийски

 


Статията е публикувана на сайта "Гласове", 28.02.2016

***

Защо около идиотското решение на НС с участието и на БСП за временна комисия, която да провери за „намеса на Турция и Русия“ във вътрешните работи на България се вдигна такава олелия? Нали недоверието към 43-тото НС е в най-добрия случай три към едно спрямо доверието? НС е обект на почти всеобщо презрение, символ е на корупция и „реакционност“ в Хитлеровия смисъл – на безсмислието, фалша и бездушието на парламентаризма. Олелията няма нищо общо с НС само по себе си, тя е заради приравняването на Путин с Ердоган – грешната и тъпа идеологема на сините.