December 2015

Каква данъчна система е нужна на България?

Проф. Иван Ангелов - член-кор. на БАН

Преходът от  „плоски”

 към умерено прогресивни данъци - I част

***

Съдържание

Данъците като инструмент на преразпределителната политика
Европейският данъчен модел
Къде сме ние?
Най-важни изводи
Проект за данъчна реформа в България
Защо е необходима такава реформа?

***

 

Данъците като инструмент на преразпределителната политика

 

Банковите измами, кризата и пазарите на труда /Експертен форум/

проф. Кръстьо Петков

Информацията за форума е подготвена и публикувана от БГНЕС, 4.12.2015

Презентациите на участниците във форума може да се намерят тук:

https://dl.dropboxusercontent.com/u/41910886/BFF%2003.12.2015.rar

***
1 млн. българи в следващите десетилетия ще имат проблем с дълговете си. Тази прогноза се чу на провелата се в София научна конференция на водещи у нас финансисти и икономисти на тема: „Алтернативни решения на банковите кризи”,под егидата на Българския финансов форум, предаде репортер на БГНЕС. Оперативната организация на конференцията бе осъществена от Десислав Данов, юрист към Български финансов форум и Васил Кендов, председател на Асоциацията на потребителите на банкови и финансови услуги.

***

 

Държавният бюджет: отвъд числата и между редовете

проф. Кръстьо Петков

Ще се актуализира ли и "Бюджет - 2016"?

Да! Твърди група финансови анализатори, които следят отблизо програмирането и изпълнението на държавния бюджет в периода на кризата!

Не! Заявяват придворни експерти и медийни коментатори, чиито щедро платени усилия са насочени към пропаганда на успеха на всяко поредно правителство!

Без коментар! Такава е афициалната реакция на вносителите на следващия държавен бюджет и техните поддръжници в НС, включили се в едно конюнктурно, властово мотивирано мнозинство.

Кой ще излезе прав: критиците с техния песимизъм, агитпропчиците - заредени с платен оптимизъм; или отново ще надделее инерционното поведение на властимащите от последните 7 години, които наложиха нов модел на кризисно бюджетиране.

 

Бюджетиране по време на криза

Държавният бюджет: отвъд числата и между редовете

проф. Кръстьо Петков

Ще се актуализира ли и "Бюджет - 2016"?

Да! Твърди група финансови анализатори, които следят отблизо програмирането и изпълнението на държавния бюджет в периода на кризата!

Не! Заявяват придворни експерти и медийни коментатори, чиито щедро платени усилия са насочени към пропаганда на успеха на всяко поредно/неолиберално правителство!

Без коментар! Такава е официалната реакция на вносителите на следващия държавен бюджет и техните поддръжници в НС, включили се в едно конюнктурно, властово мотивирано мнозинство.

Кой ще излезе прав: критиците с техния песимизъм, агитпропчиците - заредени с платен оптимизъм; или отново ще надделее инерционното поведение на властимащите от последните 7 години, които наложиха нов модел на кризисно бюджетиране!?

 

Бюджетиране по време на криза

Регионалните диспропорции: защо изостава област Смолян? /Икономически форум/

проф. Кръстьо Петков


Oчaĸвaниятa нa мecтния бизнec зa пoдoбpявaнe нa ĸлимaтa и инвecтициитe пpeз cлeдвaщaтa гoдинa ca дocтa ниcĸи 

11 дeĸeмвpи 2015 г. , ЅmоlуаnNеwѕ.соm

Oчaĸвaниятa нa мecтния бизнec в Смолян зa пoдoбpявaнe нa ĸлимaтa и инвecтициитe пpeз cлeдвaщaтa гoдинa ca дocтa ниcĸи, cпopeд дaнни oт пocлeднитe изcлeдвaния. Toвa ĸaзa пpeдceдaтeлят нa Cъюзa нa иĸoнoмиcтитe в Бългapия пpeд ЅmоlуаnNеwѕ.соm пpoф. д.ф.н. Kpъcтьo Πeтĸoв. Toй yчacтвa в чeтвъpтaтa поред peгиoнaлнa Hayчнa ĸoнфepeнция, opгaнизиpaнa oт Cъюзa нa иĸoнoмиcтитe в Бългapия и Федерацията на  Hayчнo- тexничecĸите cъюзи нa тeмa: “Cтpaтeгии зa пpeoдoлявaнe нa peгиoнaлнитe диcпpoпopции в зaeтocттa, дoxoдитe и инвecтициитe”

***

Социалното неравенство убива средната класа на Америка

Проф. Джоузеф Стиглиц

 

Средната продължителност на живота на белите американци спада, особено на тези само с гимназиално или по-ниско образование

Статията е публикувана в  theguardian.com, преведена и поместена в сайта "Гласове" /12.12.2015/

 

***

Ангъс Дийтън получи Нобеловата награда за икономика благодарение на анализа си на потреблението, бедността и благосъстоянието. Напълно заслужено. Наистина, скоро след като наградата беше обявена през октомври, Дийтън публикува изумителен труд заедно с Ан Кейс в бюлетина на Националната академия на науките – изследване, което е почти толкова важна новина, колкото и церемонията на Нобеловите награди.

Дълг, бюджет и политическа без/отговорност

проф. Кръстьо Петков

Коментар по повод на задочен експертно-политически спор: "Борисов/Горанов-Орешарски"

 

Бюджет 2016 г. е одобрен от НС и законът вече  е публикуван в ДВ, но дискусията между експерти и на политическо равнище не спира.

Така ще бъде през цялата следваща година, защото в разчетите на МФ са заложени не един и два подводни камъни:

Кой е по-добър стопанин - държавата или частният сектор?

Проф. Иван Ангелов - член-кор. на БАН

Истината, която се крие от народа?

***

Съдържание

Данъците в България и в Европейския съюз.
Дефектите на частния сектор.
Защо дефектите на българския частен сектор са още по-големи?
Двигател на прогреса е конкуренцията, а не формата на собственост.

 

Данъците в България и в Европейския съюз

 

През последните 6-7 години нашата държава се самолишава ежегодно от 3,0-3,5 млрд. лв. бюджетни приходи чрез прекалено ниското облагане с преки данъци. За последните 10 години държавата е подарила на частния капитал по този начин около 30 млрд. лева. И е ощетила с толкова трудовите хора, малкия и средния бизнес, интелигенцията и пенсионерите. С други думи, ощетява 80-85% от населението и облагодетелства 8-10% и особено, най-богатите 4-5%. В някои страни ги наричат олигарси.

Френските граждани и българските политици

проф. Кръстьо Петков

 

 

На пръв поглед между двете кохорти няма връзка. Но през  миналата седмица те бяха поставени в извънредна ситуация – на избор, който е съдбоносен за националните интереси и европейската перспектива. Френските граждани трябваше да решат дали да дадат път на националистите към властта; управляващата коалиция у нас се изправи пред дилемата: да продължи в същия формат „2 плюс 2“ , като се фокусира върху смислени социално-икономически реформи,  или да се преформатира (с или без предсрочни избори).

С настоящата политика не може да се излезе от кризата

проф. Кръстьо Петков

 22.12.2015

Съюзът на икономистите в България и Институтът за икономически изследвания на БАН организираха кръгла маса на тема “Европейската централна банка през ерата на Марио Драги”. Това заяви проф. Кръстьо Петков, предаде репортер на БГНЕС. Интересът на дискусията бе върху това как инструментите, които използва Марио Драги - количествените облекчения и нулевите (отрицателни) лихви по депозитите, както и други техники, се отразяват на икономиката и на възможностите за по-бързо излизане от кризата.

СЛОВОТО НА ДОГАН: СОЦИОЛИНГВИСТИЧНА ДИСЕКЦИЯ

проф. Кръстьо Петков

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган излезе от зоната на политическото съзерцание и проговори. За първата си публична изява от години насам той избра подходящ момент: необратимата трансформация на еднополюсния геополитически модел в многополюсен и произтичащите от този исторически поврат изводи за България и неговата собствена партия.

Словото на Доган: разнопосочни коментари

Проф. Николай Слатински; Д-р Веселин Стоянов; Кольо Парамов

Едва ли има нещо по-неприлично от това да нахлуваш във всекидневието на гражданите с политически спорове през Коледно-Новогодишните празници. Това неписано правило се е спазвало през спокойните исторически времена, които за  вече се случват твърде рядко. Днес дори светлите христянски празници не възпират воюващите страни и групировки; правителства прекратяват празничните ваканции и заседават извънредно; известията за реални и потенциални терористични атаки ни застигат всяки ден; медийното пространство е наелектризирано от извънредни обръщения на световни лидери, съдържащи директни заплахи към цели държави и регионални общности. 

Властта срещу Волгин: тоталитаризмът се завръща!

проф. Кръстьо Петков

 

Едва ли можеше да се измисли по-глупаво решение за отстраняване на Петър Волгин от националния ефир от това, да се спре радиопредаването „Деконструкция“. Но глупостта е присъща на доста хора  и проличава както във всекидневните им постъпки, така и при изпълнението на институционални роли.

Бракове по сметка и икономическо неравенство

проф. Кръстьо Петков

"Пари при пари отиват" 

(Народна мъдрост)

 

Икономиката е сфера на дейност,  която по дефиниция не допуска неуместни шеги, емоционални отклонения и рискови експерименти, когато се вземат решения относно един или друг модел на групово поведение. Но икономическата теория -традиционната и модерната- обръщат сериозно и нарастващо внимание на поведенческата страна на икономическите агенти. Например, кое ги кара да се отклоняват от рационалния избор,  максимизиране на печалбата,  корпоративната етика и др. Или -защо отново нараства ролята на семейството като икономическа/имуществена единица и свързаните с нея наследствени права.

Членството на България в ЕС повлия положително на икономиката ни

Проф. Христина Вучева

Статията е написана специално за  БГНЕС и публикувана  на 30.12.2015

***

 

Следващите редове са посветени на икономическите резултати през 2015 г. и намеренията за тяхното развитие през 2016 г. Така определена темата е много широка. В случая ще се ограничим и ще разгледаме тази част от икономическите процеси, чийто резултат се усеща пряко от хората. Това ограничение на темата цели да обърне внимание на тези икономически факти и проблеми, които са важни за гражданите, особено по отношение на техните доходи. Ще се направи опит да се отговори на два въпроса

 - първо, кои икономически събития и факти от 2015 г. указаха влияние върху нашия живот-пряко, или косвено;

- второ, ще донесе ли повече благосъстояние на страната ни предвиденото в общата финансова програма на 2016.

 

Поредната година, която си позволихме да изгубим, но не можехме

Чавдар Найденов

Статията е публикувана най-напред от БГНЕС, на 31.12.2015

***

Зад нас е една година с дела, а не само с думи. Въпреки примадонските скандали през декември 2015-та, тя премина под знака на най-стабилната възможна власт.

Стабилизира курса на отдалечаване от Европейския съюз. Прие с будистко спокойствие цел за растеж на икономиката с 1-3% за следващите 4 години и санкционира нови 16 млрд. държавни дългове за закърпване на бюджетната дупка, издълбана от рекордно ниските данъци за богатите. По този повод Радан Кънев възкликна тържествено: „Четири години коалиция между четири партии с премиер Бойко Борисов!“.