November 2015

Полицаите са прави-подкрепям ги!

проф. Кръстьо Петков

 

По-долу публикувам текста на моето писмо, което изпратих на организаторите на протеста на полицаите на 8 ноември, 2015 г. в София.

 

***

"Привети от Тбилиси!

Следя всеки ден развитието на протестите, организирани от полицейските синдикати. Подкрепям ги напълно, защото са прави и последователни в исканията си. И още- защото показват на замрялото гражданско общество как се защитават съсловни интереси

ПАРИТЕ НА БЪДЕЩЕТО

Любомир Станков

 

ИКОНОМИЧЕСКИ БАЙПАС ЧРЕЗ СОЦИАЛНА РЕВОЛЮЦИЯ!

Публикувам в блога концепцията на Любомир Станков за радикална парична, данъчна и подоходна реформа,  която има за цел да изведе икономиката от криза, продължаваща вече осма година.

"Грешката" на Дянков

проф. Кръстьо Петков

И късното му прозрение...

 

От два дни финансовият министър и вицепремиер от първия кабинет на ГЕРБ (2009-2013 г.) Симеон Дянков шествува в българските електронни медии. В какво качество-засега не е известно! А може би ситуацията с бюджета и финансите става толкова напечена, че от МФИ са му подсказали  да се активира...

Фалит на НЕК? Това е решение за крадци!

Проф. Христина Вучева

 

Едно интервю на Весела Ванева, Епицентър.бг, 10/11/2015

***

Проф. Вучева, бившият финансов министър Симеон Дянков препоръча електроенергетиката да се оздрави чрез фалит на НЕК. Как ще коментирате тази идея? Има ли някакви рисокве?

- Мисля, че въобще не трябва да правим връзка между настоящото състояние на НЕК и една такава операция. Много съжалявам, че така с лека ръка бившият министър на финансите Симеон Дянков каза, че няма нищо страшно в това НЕК да фалира. Напротив! Има много страшно. Освен това такава стъпка не е необходима и никак няма да е полезна за икономиката. 

 

- Защо?

Код оранжев за България!

проф. Кръстьо Петков

Икономиката върви от криза към разпад!

Статията е публикувана от БГНЕС, 11/11/2015

***

В икономическата теория има такова понятие: „разпад“ (disruption), с което се обозначава състоянието на несигурност и появата на ненадеждни доказателства за стабилност. И двете характеристики излизат наяве в навечерието на паника, която обсебва икономическите агенти. Последната фаза е хаосът на пазарите, продължаващ с години.

Привеждам това определение, за да направя преход към  българската политико-икономическа ситуация. И още – да отправя чрез  настоящия експресен коментар предупредителен сигнал, че тя се придвижва неудържимо към онази граница, отвъд която връщането от хаос към равновесие е изключително трудно.

Бедността и неравенството съзнателно се възпроизвеждат

проф. Кръстьо Петков

 

Интервюто е поместено в седмичника "Минаха години" , 16.11.2015

***

Страна като България, където всичко е менте,  гъмжи и от професори-ментета. Проф. Кръстьо Петков със сигурност не е от тях. Уважаван икономист и социолог, университетски преподавател, деен общественик и основател на КНСБ, той е добре познат на българската публика. Затова винаги си струва човек да се вслуша внимателно в неговите анализи, становища и предложения. Особено пък в размирни времена като нашите…

Държавата загуби мярка и мина на вересия

Светослав Терзиев

 

Статията е пбликувана във в-к "Сега". Тук се препечатва по версията, поместена в Cross.bg, 24.11.2015

***

Фнансово дисциплинираният премиер Бойко Борисов бил много разточителен, даже най-разточителен през последните 20 години в България. Базираният в Брюксел Икономически институт „Молинари" ни отвори очите, като публикува наскоро първия си анализ, озаглавен „Денят, когато държавите от Европейския съюз похарчиха всичките си годишни приходи". В него е приложен оригинален метод за оценяване на финансовото състояние на държавите, чиято цел е „да освети последиците за гражданите в област, която е особено трудна за разбиране от неспециалисти".

Държавата е без стратегия за развитие

Проф. Боян Дуранкев

 Интервю във в-к "Дума", 25. Ноември 2015

***
- Проф. Дуранкев, при миналия бюджет кабинетът си гласува 16 млрд. лв. заеми, сега - нови 5,8 млрд., а преди ден разбрахме, че МФ тайно е пласирало 50 млн. лв. дълг на външни пазари. Вашият коментар?


- И новият дълг, и останалите, за които се вземат внезапни решения без предварително обсъждане, свидетелстват за една краткосрочност в мисленето на правителствените финансисти и пълно незачитане на законодателството на държавата. Това са действия "на пожар", едно шофиране в голяма мъгла на къси светлини, когато трябва да се включат дългите...


- В тази връзка каква е оценката ви за обсъждания Бюджет 2016?

МВФ ПРЕДУПРЕЖДАВА: КРИЗАТА СЕ ЗАВРЪЩА!

проф. Кръстьо Петков

 

КОД ОРАНЖЕВ ЗА БЪЛГАРИЯ- Втора част

 

Строго погледнато, тя не си е отивала. Кратката стабилизация през 2010-2011 г., породила надежди за бърз изход и у нас, се оказа измамна. Първият урок, който следваше да бъде усвоен, предполагаше да се реагира навреме на задаващите се верижни рискове за националната икономика. Навреме, значи изпреварващо! Което не направиха нито кабинетът „Станишев“, нито нароилите се след него редовни и служебни правителства. Вместо да осъзнаят, че препоръчваната от ЕК и МФИ стратегия за овладяване на кризата, тип „Остерити“ (строги бюджетни ограничения), не върши работа и дори е проциклична, управляващите продължиха инерционно да се движат след събитията, оставяйки депресията и дефлацията да генерират трудно обратим икономически застой.