October 2015

Бежанската вълна: предизвикателства за България

Проф. Владимир Чуков

 

Защо се стигна до бежанската вълна?

 

Огромният бежански поток е изключителен важен проблем за страните от ЕС. За да се оцени значимостта на това предизвикателство пред всички 28 страни-членки на съюза, за да се види дали не става въпрос за преекспониране на събитието или е реална заплаха, е необходимо да се направи сравнителен анализ на подобни бежански вълни в Европа през последните няколко десетилетия. Сравнителната рамка на подобни „големи преселения” към Стария континент в обозримото минало е най-добрият подход за преценка на ситуацията и инструментализация на ответните мерки, ако са необходими.    

 

IT технологиите ни дърпат напред, а некачественото управление - назад!

проф. Кръстьо Петков

Коментарът е публикуван в БГНЕС,

Новината от глобалната класация, че България е на 54-то място по конкурентноспособност в света, според годишния доклад на Световния икономически форум за глобалната конкурентоспособност, говори за скок. Защото, за да се придвижиш около 20 места напред и да изпревариш 6 страни от ЕС не е малко постижение.

При оценката на ефектите от по-високата позиция на страната ни в икономиката като технологии, като пазарно влияние и т.н. трябва да бъдем малко по-внимателни, защото това е комплексен показател, който отчита различни фактори. Едни от тях имат пряко следствие върху икономическото ни състояние, други - опосредствено, а трети - много слабо.

На какво се дължи този скок?

България е бедна заради избраната неолиберална икономическа и данъчна политика

Боян Захариев

Интервюто е поместено в сайта OFFNews , 2/10/2015

 

Боян Захариев е директор на програмa "Управление и публични политики" в институт "Отворено общество" в София. Той е доктор по социология. През 1995 г. е завършил индология, а през 2003 г. - икономика в СУ "Св. Климент Охридски". Интересите му са в сферата на образованието, социалната интеграция на групи в неравностойно положение и развитието на местни общности.

***

-Вие казвате, че премахването на бедността технически не представлява проблем и че това зависи изцяло от политическите решения. Защо толкова години България продължава да избира да остава бедна?

Световната банка нокаутира бедността

Валери Симеонов

 

10 Октомври 2015, /КРОСС/

***

Oнзи ден Световната банка се похвали, че още през тази година крайната бедност в света ще падне под 10 на сто от населението. Това се представя като велик успех на политиката на СБ и лично на нейния президент, лекаря общественик Джим Йон Ким.

Но д-р Ким е там само от две години и половина. Преди него, а и след това политиката на СБ по традиция е неолиберална - минимум държава, тотална приватизация и пълно отваряне на националния пазар за чуждите компании. Само че успех във войната с бедността постигат предимно държави, които правят точно обратното.

Национална бедност и управленско безсилие

проф. Кръстьо Петков

Темата за бедността продължава да привлича вниманието на експертите и специализираните институции-у нас и по света. Евростат редовно публикува резултати от своите сравнителни анализи за бедността в ЕС. Световната банка продължава кампанията си (доста едностранчива и манипулативна) за намаляване на крайната бедност, хвърляйки много усилия и ресурси, за да инжектира малко оптимизъм в обхванатото от апатия и социална резигнация човечество. Европейската комисия се тревожи, че целите й за рязко намаляване на бедността до 2020 г. са пред провал. Български специалисти и НПО периодично излизат с коментари и предупредителни сигнали, че бедността у нас вече се е превърнала в национална стигма.

Куражът на един премиер

проф. Кръстьо Петков

И последиците от него...

Октомври без съмнение е силен месец за премиера Бойко Борисов. Такова е впечатлението, което се създава, ако проследим неговите изяви на националната и европейската политически сцени. Най-голям принос за утвърждаване на личния му авторитет има безапелационната изборна победа на ГЕРБ на местните избори, на които управляващата партия взе почти толкова гласове, колкото следващите я три формации: БСП, ДПС и РБ.

Бюджет - 2016 : стабилност без растеж!

проф. Кръстьо Петков

 

***

Е К С П Е Р Т Н О  СТ А Н О В И Щ Е

 

На Съюз на икономистите в България

Относно:

ПРОЕКТ НА ЗАКОН ЗА ДЪРЖАВНИЯ БЮДЖЕТ НА

 Р БЪЛГАРИЯ ЗА 2016 Г.

 

Експертният екип на СИБ по публични финанси, след като се запозна с проектозакона за Държавния бюджет на Р България за 2016 г. , смята за необходимо да огласи своето становище по подхода, целите и разчетите в подготвения от МФ документ и да даде принос в предстоящите публични дискусии.

 

1. За подхода при подготовката на проектобюджета, средносрочната програми и  мотивите към предложения законопроект

 

Сложете край на тази проклета широка коалиция!

Пабло Иглесиас

Прощална реч на лидера на испанската алтернативна партия „Подемос“ в Европейския парламент на 27 октомври 2015 г.

С това свое слово водачът на „Подемос“ оповестява, че освобождава евродепутатското си място, за да се посвети на предизборната борба в Испания. Редовните парламентарни избори в страната са насрочени за 20 декември т.г.