September 2015

ЕС е на път да разруши бъдещето си

Джоузеф Стиглиц


Интервюто е преведено на български език и публикувано в сайта Glasove.com

***

 

"Една част от десницата на Стария континент подхранва тази истерия около дълга, за да засегне социалната държава. Тяхната цел е проста: да се намали периметърът на държавата. Това е много тревожно: затваряйки се в тази визия за света, манията по сурови икономии и фобията от дълга, Европейският съюз е на път да разруши бъдещето си".
 

Критик на политиката на сурови икономии в Европа, носителят на Нобелова награда по икономика Джоузеф Стиглиц работи от години върху причините за икономическото неравенство в САЩ и неговите политически и социални последствия. На 2 септември във Франция излиза новата му книга по тази тема, La grande fracture (“Голямото разделение”). Интервю с Джоузеф Стиглиц публикува “Монд”.

***

Невидимите хора-премиера на документален филм

проф. Кръстьо Петков

В продължение на темата за принудителната просия и бездомните хора  помествам информация за премиерата на документалния филм "Невидимите хора", която се състоя на 28.8.2015 г. в София. Организатор на събитието беше Европейската мрежа "Анти-бедност", България. Агенция БГНЕС направи запис на дискусията по повод на премиерата и публикува кратка информация, която помествам по-долу.

***

Европейците-обединени в подкрепа на бежанците

проф. Кръстьо Петков

Отворено писмо за защита на човешките права и човешкото достойнство!

Инициатива на сайта  SE  6 September 2015 @SocialEurope

***

Публикувам в блога текста на  Отворено писмо на Social Europe Journal. 

Участвайте в подписката!

Оригиналният текст може да се прочете тук: 
 http://www.socialeurope.eu/2015/09/open-letter-europeans-unite-to-help-r...

***

 

Как да се защитят гражданите от банкови и финансови измами?

проф. Кръстьо Петков

Пресконференция на правозащитници

Пресконференцията, посветена на банковите и финансови измами, се състоя на 11 септември в БТА. С нея се слага началото на нов  етап в кампанията за защита на измамените клиенти при предоставяне на банкови и небанкови/бързи кредити. Група граждански и правозащитни организаци обединяват усилията си, за да принудят българските и европейските институции да реагират на хилядите сигнали за нарушения на правата на кредитополучателите, които се извършват под закрилата на закона - специално чл. 417 от ГПК. Пресконференциите ще продължат през октомври и до края на годината в големите градове на България. Следващата е в Пловдив.

Тук помествам:

1. Съобщение за проведената пресконференция;

2. Линк към видеозаписа на част от изказванията, направен от БТА;

3. Отворено писмо до еврокомисаря Вера Юрова;

Пенсионната реформа е управленски провал

Любомир Христов

Коментарът на Д-р Любомир Христов е публикуван в сайта "Гласове" /14.9.2015/

***

Промените в модела са основани на заблуда и подвеждане. И преди и сега две пенсии са по-малко от една. Бъдещите пенсии не бяха увеличени, а бяха намалени, защото се намалява броя на годините, в които ще ги получавате. Приетите през юли и публикувани през август поправки в Кодекса за социално осигуряване (КСО) засягат само пенсиите, идващи от ДОО, от социалните осигуровки и от бюджета. Въпросът е кой ще ги плати, откъде ще дойдат парите. Няма предвидено перо в бюджета. Тоест пенсиите са “увеличени”, но пари за това няма .

 

Банковата система е тромб в сърцето на икономиката

Любомир Христов

 Интервюто е публикувано в сайта "Гласове" /14.9.2015/.

 

***

Банките са се превърнали в миньори.

Трябва да ги класифицираме към добиващата промишленост – те добиват парите от вашия джоб, задушават и предприемчивост, и икономика. Няма закон за банките, който да не е написан с „писалката” БНБ като агент, а не регулатор на банките. Поне при предишното й ръководство. Всички са се превърнали в миньори и копаят във вашите портмонета

 

 

-Казахте, че пенсионната индустрия у нас е абсолютно паразитна и не е базирана на пазарния принцип. Това не се ли отнася и за банковата система?

 

Банковата ни система е като тромб в сърцето на икономиката. Много хора са опарени. Тя е в основата на убиването на всяка атмосфера за поемане на риск и инициативност.

Банковата система се разклаща! Защо!

проф. Кръстьо Петков

Какво означават масовите уволнения в мега-банките? 

Както и в Хюлет Пакард!

***

Вчерашният ден /14.9.2015/ беше белязан с две топ-новини:

  • Първата: Банка Уникредит съкращава 10 000 души от своя персонал в Европа!!!
  • Втората: Дойче банк съкращава около 25% от своите служители, т.е. над 23 000 души.

Информацията беше съобщена от Ройтерс и разпространена от редица новинарски агенции. Ето водещите заглавия на статиите, чрез които може да се проследят в интернет първите реакции на финансовите анализатори :

"Behold The European Recovery: Deutsche Bank To Fire 25% Of All Workers"

" UniCredit To Fire 10,000 As EU Bank Pink Slip Pandemonium Continues"

 

Базовият доход: 8-та международна седмица

проф. Кръстьо Петков

Участие на България в инициативата

Началото е поставено през 2008 г., когато избухва глобалната криза. България се включва по-късно в международните изяви, но днес е търсен участник и партньор на водещите страни от тази гражданска инициатива.

От 14 до 20 септември 2015 г. български активисти и експерти участваха в два форума, посветени на базовия доход:

  • Прожекция на швейцарския филм "Базовият доход" и дискусия , София, 16 септември, 2015;
  •  Подиумна дискусия: Безусловен базов доход

    (В диалог: Синдикати и активисти за Базов доход), Виена, 19 септември, 2015 г.

Подробна информация за първото събитие може да се намери на сайта на БЪЛГАРСКО СДРУЖЕНИЕ ЗА ДИРЕКТНА ДЕМОКРАЦИЯ.

Не ни карайте да бъдем като вас. Ние сме с различна ориентация

Проф. Духомир Минев

Статията е публикувана на сайтовете: "Гласове" и philosophyclub.bg

***

Онзи, който е измислил принципа „Разделяй и владей”, трябва доста да е обичал властващите елити, защото чрез този принцип е маскиран един друг – по-общ и по-валиден принцип – „Разрушавай и владей”. Подмяната на единия с другия принцип доста смекчава свирепите черти във физиономията на властващите.

 

В действителност, цялата история, както и настоящето показват, че в упражняването на властта (или управлението) вторият принцип е много по-важен. След последното голямо практическо прилагане на този принцип – Втората световна война, последва известно затишие, но през последните десетилетия властващите елити отново се връщат към принципа. Това изглежда се забелязва от повечето хора в Европа.

 

Минималната работна заплата в Германия не е убиец на работни места

Роналд Йенсен

 

Българският превод на статията на Роналд Йенсен е направен по текста на публикацията в  списанието Social Europe Journal (9.9.2015)

www.socialeurope.eu

***

Водещите икономисти  всяват паника около мрачните последици от всяка политика, която се опитва да коригира пазарните сили и да повлияе върху икономическите резултати. С аргумента, че такава политика ще унищожи работни места, нещата  дори се обръщат с главата надолу. Поради възникването на съмнения за загуба на работни места, социалната политика изведнъж става всичко друго, но не и социална - докато либералната икономическа политика е всъщност най-добрата социална политика, която можете да получите.

Кандидатът за президент на САЩ Бърни Сандърс пише до български гражданин

проф. Кръстьо Петков

 

Какви послания получи г-н Никола Ников от сенатор Бърни Сандърс?

 

Благодарение на любезното съгласие на моя редовен събеседник и читател на блога г-н Никола Ников от Русе имам възможността да публикувам няколко писма на кандидата за президент на САЩ от Демократическата партия Бърни Сандърс. Българският текст на едно от тях е поместен по-долу, а оригиналният вариант на английски на трите писма е даден след него.

Ние сме в началото на втори преход

проф. Кръстьо Петков

Интервюто е публикувано във в-к "Златна възраст"

Интервю на Христо КУФОВ

***

 

 

- Вие сте знакова фигура още от началото на т.нар. преход, с какво се занимавате в момента?

- Пенсионирах се в УНСС като професор по икономическа социология, но активно работя по трудов договор с европейското висше училище по икономика и управление в Пловдив. С него, със свободния университет в Брюксел и с университета в Магдебург правим един интересен проект в Грузия - трансфер на магистърски програми в 3 университета в Тбилиси. Единствената промяна е, че не се занимавам активно с политика. Наблюдавам, анализирам, пиша, отвреме навреме и говоря.

- Имате ли намерение да се върнете в политиката?

Сега не е време за малки стъпки. Време е за смелост

Наоми Клайн

Словото на Наоми Клайнq  произнесено на 5 септември 2015 г. на Фестивал на Опасните идеи в  Австралия,  се помества  по публикацията в сайта "Other News"