August 2015

Пировата победа: последици от ултиматума на 13 юли

проф. Кръстьо Петков

Все по-често в независимите анализи напоследък се говори за пирова победа – на Еврогрупата срещу Гърция, удържана на сакралната дата 13 юли, 2015 г. „победата” е извоювана от ударния отряд, предвождан от  Волфганг Шойбле, срещу обречените опълченци на Алексис Ципрас. Налице са немалко основания да се приеме тази историческа аналогия.

Започвам с последиците за „победителите”...

Шансът на измамените кредитополучатели

Адв. Десислава Филипова

Статията се препечатва от агенция БГНЕС

***

ЕК наказва България заради банките и бездействието на политиците

ЕК открива наказателна процедура срещу България заради феодалния чл. 417 от ГПК и изпълнителните дела, които се водят срещу кредитополучателите и начина, по който се продават техните домове в нарушение на правото на ЕС.

Жертвеният агнец Гърция

Джоузеф Стиглиц

Статията е публикувана във в-к "Ню Йорк Таймс". Тук се препечатва българският текст, поместен от БГНЕС

***

През 1998 г. в Индонезия видях как Международният валутен фонд (МВФ) унищожи банковата система на тази страна. Възстановявам си образа на Мишел Камдесю, директор на МВФ по онова време, стоящ пред президента Сухарто, когато Индонезия свали своя икономически суверенитет.

Дисекция на един продължаващ конфликт

проф. Кръстьо Петков

Резюме на интервюто на Янис Варуфакис в "Ел Паис"

Сайтът Zero Hedge препечатва от блога на проф. Янис Варуфакис пълния текст  на негово интервю, дадено пред испанското издание "Ел Паис". Интервюто се предхожда от кратък встъпителен коментар. Публикувам в блога и двете части на  тази изключително интересна информация, плод на една действително независима и актуална журналистика.

На читателите на блога предлагам кратко резюме на интервюто на Варуфакис. Смятам, че в него екс-финансовият министър на Гърция, следвайки въпросите на испанския журналист Клауди Перез, е направил

блестяща дисекция на конфликта между Еврогрупата и правителството на Сириза,

Световната банка за България: преиначените послания

проф. Кръстьо Петков

Моята кореспонденция с мисията на СБ

Когато в края на май т.г. публикувах "Отворено писмо" по повод изявленията на г-т Тони Томпсън, постоянен представител на Световната банка за България, бях сигурен, че ще има реакция от неговия офис. Такава е практиката в тази международна институция,както и в МВФ - да демонстрират, че са отворени за диалог, дори когато  авторите на становища изразяват критични становища. Очакваното се потвърди: няколко дни след като моето обръщение към г-н Тожмпсън излезе в социалните мрежи, получих писмо от  офиса на банката в България. Ето пълният текст на писмото:

"Уважаеми г-н Петков,

Фаталното отлагане на преструктурирането на гръцкия дълг

проф. Янис Варуфакис

Статията се препечатва от българския превод, публикуван тук:

http://www.investor.bg/analizi/91/a/-fatalnoto-otlagane-na-prestrukturiraneto-na-gryckiia-dylg-199524/

***

Според бившия финансов министър Янис Варуфакис

има ясен модел на пренебрегване на облекчаването на държавния дълг

Смисълът на преструктурирането на държавния дълг е да намали обема на новите заеми, необходими за спасяването на неплатежоспособно лице. Кредиторите предлагат облекчаване на дълга, за да получат обратно по-голяма стойност и да намалят с колкото се може повече новото финансиране на неплатежоспособното лице, коментира за project-syndicate.org бившият финансов министър на Гърция Янис Варуфакис.

Истинският федерализъм за Европа

Волфганг Мюнхау

Статията е преведена и публикувана от БГНЕС

* * *

Гръцката криза изостри спора за бъдещето на Европейския съюз и еврото. Истинският федерализъм би бил противоположен на представите на германския финансов министър Волфганг Шойбле и би проработил от икономическа гледна точка. Това би било фундаментална стъпка.

What Is The Good Company?

John Kay

 7 August 2015 @JohnKayFT

http://www.socialeurope.eu/2015/08/what-is-the-good-company/

***

Okay John, thank you very much for joining us today to discuss the concept that you recently put forward in a column in the Financial Times – the concept of a good corporation, a good company. In your article you mentioned that economic thinking in centre left parties across Europe is in disarray. Where do you think are the problems and what are the weaknesses of current economic thinking?

Банковите законови измами

проф. Кръстьо Петков

Иде ли краят на престъпния член 417 от ГПК?

 

Водещото заглавие и подзаглавието на настоящия коментар може да се възприемат като оксиморон: хем има престъпления/измами, хем са извършени по закон. За съжаление , в оксиморонската държава България подобни взаимноизключващи се противоречия са честа практика. Такъв е случаят със скандалния член 417 от Гражданския процесуален кодекс (ГПК) , влязъл в сила преди осем години. Той закрепва в българското законодателство

 следния правен и институционален абсурд:

 банката има едностранно право , въз основа само на извлечение от счетоводните си книжа, да се снабди от съда със заповед и да пристъпи към преки/силови действия за изземване на имущество, запориране на сметки и заплати и прочее своеволия над свои клиенти.

Европейският неоколониализъм - марка "21 век"!

проф. Кръстьо Петков

Еврозоната в действие: ядрото печели на гърба на периферията

Най-актуалната тема, засягаща дълговата ситуация в еврозоната през последните дни не е подготвеното техническо споразумение за  Трети "спасителен" пакет, който кредиторите наложиха  на Гърция. Голямата новина дойде от публикуваното изследване на  Института "Лейбниц" за икономически изследвания в Хале (IWH). В него се твърди:

Германия е големият печеливш от гръцката дългова криза!

Размерът на печалбата за периода 2010-2015 г. е 100 милиарда евро!!!

Другите страни, които са се облажили покрай екстрените мерки, които прокара т.нар. тройка, са Франция, Холандия и  САЩ.

Третият сектор срещу принудителното просене

Проф. Духомир Минев
доц. Мария Желязкова

Кой и защо се отдава на просия в България и чужбина?

 

***

В рамките на проекта "Третия сектор срещу принудителното просене", Информационния център – НПО срещу бедността, Европейска анти-бедност мрежа България проведе серия от различни проучвания и използва различни източници на информация.

За да се идентифицира и систематизира наличната информация беше осъществено изследване на документи. Дескрисърчът включи: преглед на нормативната рамка и законодателството в страната; вторичен анализ на изследвания, свързани с просяците и просенето; контент анализ на медийни публикации; преглед на политики на местно и национално ниво; проучване на мнения и дебати в социалните мрежи.

Релокация на работната сила - пилотен проект

проф. Кръстьо Петков

Безработицата в Свищов има решение - релокация на работна сила

Галя Виткова
17.08.2015 г. 10:11
 

Председателят на Управителния съвет на Съюза на икономистите проф.Кръстьо Петков направи среща с регистрирани безработни лица в Бюрото по труда в Свищов. Целта на посещението му бе да представи нова възможност за работа на освободените работници от ТЕЦ Свищов чрез включването им в проект „Ново работно място“ на Министерството на труда и социалната политика.

Гърция се превърна в третия протекторат на ЕС

Ян Зиелонка

Open Democracy, 17.08.2015

***

ЕС изглежда, ходи и говори като една империя. След разширяването в Централна и Източна Европа, ЕС току-що създаде третия си протекторат на Балканите. От сега нататък Гърция ефективно ще бъде ръководена от ЕС по начина, който е валиден за Косово и Босна и Херцеговина.

Пенсии, фондове и демографска криза

проф. Кръстьо Петков

Отлив от частните пенсионни фондове ще има, но няма да доведе до изпразване на ресурса им

18 Август 2015 | 16:36 | Агенция "Фокус"

За частните пенсионни фондове, какво трябва да знаем при избора за осигуряване в НОИ, както и данните на НСИ, че до 2070 година България ще се стопи с 2 млн. души, Агенция „Фокус” разговаря с проф. Кръстьо Петков, председател на Съюза на икономистите.

Фокус: Проф. Петков, малко над 2072 лв. е средната сума по индивидуалните партиди на хората, осигурени в универсален пенсионен фонд като от края на миналата година тя е нараснала със средно 32 лева. Освен като статистическа информация, какво значат тези числа за пенсионната осигурителна система?

Как Голдман Сакс спечелиха от гръцката дългова криза

Робърт Райх

Инвестиционната банка направи милиони, като помогна да се скрие истинския размер на дълга, а в процеса почти го удвои.

***

Статията се препечатва по българския превод, направен от Поглед.инфо

Гръцката дългова криза предлага друга илюстрация на силата на Уол Стрийт да убеждава и действа хищнически, но успявайки да покрие следите си.

***

Кризата бе разпалена преди години с една сделка, изработена от днешния изпълнителен директор на Голдман Сакс Лойд Бланкфейн. Бланкфейн и неговият екип помогнаха на Гърция да скрие истинския размер на дълга, а в процеса почти го удвоиха. И точно както по време на американската финансова криза, и в днешната задлъжнялност на много американски градове хищническите заеми на Уол Стрийт играят важна, но „недооценена“ роля.

Властта на хората

TopDocumentaryFilms.com

Пътят към енергийната независимост на местните общности

Предлагам на читателите на блога  кратък встъпителен коментар и документален филм, посветени на зараждащото се гражданско движение за енергийна независимост. Информацията е взета от сайта "Other News".

Документалният филм може да се види на следния линк:

http://topdocumentaryfilms.com/power-people/

* * *

Разпродажбата на Гърция

Ник Диърдън

Гърция се продава - и всичко трябва да се маха


Nick Dearden, 21 Август 2015

Българският превод е направен по текста на статията, публикуван в  сайта "Open Democracy"
***
Защо този проблем има значение?

Току-що прегледах най-новия приватизационен план за Гърция. Той е издаден от Hellenic Republic Asset Development Fund - инструмент за  надзор от европейските институции , който е натоварен със задачата да продаде  "ценни активи" на Гърция на стойност 50 милиарда евро.

Изключеният гражданин през погледа на социологията и психологията

Проф. Духомир Минев; Илия Илиев

Помествам в блога две статии от български изследователи (Духомир Минев и Илия Илиев), посветени на бездомниците и просяците, които неотдавна публикува БГНЕС. Те хвърлят светлина върху едно често премълчавано явление: животът на депривираните граждани. Тоест, на онези, които принудително или доброволно са превърнати в социални същества с орязани/непълни човешки права, поради което са изключени от нормалния обществен живот.

Известният икономист и социолог проф. Гай Стендинг обозначава тази социална категория като "денизени", т.е. полуграждани, на които е отказан статута на пълноценно гражданство. Към тях се отнасят не само мигрантите (бежанци и имигранти), но и всички онези, които притежават формално гражданство в дадена държава, но на практика са изхвърлени от социалния и политическия оборот.