April 2015

Защо обедня Българският Север? /Проф. Кръстьо Петков/

Статията е публикувана във в-к "Преса", 1.4.2015

***
Заради кризата и политическата нестабилност-твърдят изследователите от Института за пазарна икономика /ИПИ/, чиято разработка се цитира в обширен материал на в-к „Преса“ /25.3.2015/. И поясняват, че тенденцията на „бързо възстановяващ се юг и стагниращ север продължава да бъде в сила“. В резултат на многогодишния регрес, твърдо сме окупирали първото място в европейските класации по регионална изостаналост. Рекордьорът е Северозападна България. Тези факти са повече от тревожни, като се има предвид, че от началото на икономическия преход измина четвърт век, а кризата ни мори вече шеста година, без да и се вижда краят! Ако така продължаваме до края на десетилетието, България ще се нареди сред държавите от третия свят, в които пропастта между богатите и бедните региони е станала неизлечима. Само че у нас социално-икономическият контраст е обратен на обичайното географско разположение: забогатява югът-обеднява северът!

Пловдив с риск от свръхзадлъжнялост, твърдят икономисти /Topnovini.bg/

Автор:
Мариана Панчева
Четвъртък, 02.04.2015

Пред три сериозни риска е изправена Община Пловдив – риск от свръхзадлъжнялост, от отблъскване на инвеститори и от административна неефективност. Това сочи анализ на финансово-икономическата ситуация в Града под тепетата, изготвен от Съюза на икономистите в България. Изследването представи проф. Кръстьо Петков, ръководител на изследването.

Вера Ахундова: УС на БНБ е като мафия, всички са в конфликт на интереси /I част/

Интервюто е поместено във Фрог.нюз
***

Вложителите и кредиторите в КТБ продължават да се борят за правата си и най-вече за правото си да задават въпроси, на които няма кой да отговори. С триста зора те се добраха до временната анкетна комисия за фалираната банка с надеждата, че ще получат яснота за своите пари. Вместо това те се сблъскаха с високомерието на ръководството на БНБ, за пореден път те получиха ледено мълчание и присмех. За неволите си с институциите, разказва пред Фрог нюз Вера Ахундова, лице на организацията „Ние, гражданите”.

***

Базовият доход: подръжниците в ЕС се увеличават /Информации от медиите/

Публикувам в блога две информации в превод на български език:

1) Писмо до Файненшъл таймс, подписано от 19 икономисти за "количествени облекчения за хората"

2) Предизборни новини от Финландия - 65% от кандидат-депутати и 75% от населението на Финландия са за Базов доход

Искът на Гърция за изплащане на репарации от Германия: казусът в Бундестага и мнението на експертите

Сайтът Keep Talking Greece публикува пълния текст на експертното мнение на екипа "Научно обслужване" към Бундестага, в което се посочват правните основания за гръцкия иск. Документът от 15 страници на немски език, както и коментарът на сайта Keep Talking Greece /на анлгийски език/, помествам в блога в прикачените файлове.

По всичко изглежда, че спорът между двете държави, членове на ЕС, ще бъде разглеждан оттук нататък не само в светлината на гръцкото и германското право, но и на международните правни норми и практики. На ход е Бундестагът, след като неговата група от експерти е връчила официално становище.

/Проф. Кр. Петков/

Изборът на управител на БНБ - нов тест за коалицията /Георги Атанасов/

Коментарът е публикуван от БГНЕС, 7.4.2015

Виж още резултатите от референдум за номиниране на Д-р Любомир Христов за управител на БНБ на следния линк:
http://www.bgreferendum.bg/referendum/referendum-izbor-finansist-lubomir...

***

Поредицата непрофесионални прояви на банковия регулатор провокираха от миналото лято насам многократно спорове около темата за прекратяване на мандата на действащия управител на БНБ.

ДЕНЯТ НА ПЛАЩАНЕТО: ДИСКУСИЯ „ВАРУФАКИС-СТИГЛИЦ” НА ФОРУМ В ПАРИЖ /Проф. Кръстьо Петков/

***
Дебатът между двамата макроикономисти се състоя в рамките на годишната конференция на The Institute For New Economic Thinking (INET) в Париж на 9 Април, 2015 г. По-късно на същия ден Гърция трябваше да плати на МВФ 459 милиона долара. Въпреки пророкуванията , че тя няма да намери парите, което щяло да я постави принудително в състояние на фалит, преводът беше направен, а Кристиан Лагард и гръцкото правителство потвърдиха транзакцията.

Корпоративно зависими БГ медии побързаха да съобщят новината с оценката, че Гърция била клекнала пред кредиторите; дежурни неолиберални коментатори с нескрито удоволствие констатираха, че финансовият министър на Гърция Йоанис Варуфакис в крайна сметка се завърнал на позициите на европоцентризма.

Така ли е в същност?

От съдържанието и духа на изключително интересната размяна на въпроси, отговори и реплики между проф. Джоузеф Стиглиц и проф. Йоанис Варуфакис на парижкия форум не личи да има промяна в мисленето и стратегията на правителството на Сириза и неговите поддръжници-световно известни икономисти. Джоузеф Стиглиц не е сам-извънредно активни в защитата на финансово-икономическия суверенитет на Гърция през последните месеци бяха още нобелистът проф.Пол Кругман, проф. Джеймс Гълбрейт, проф. Дан Родрик, проф. Пол де Гро и мнозина други. А цяла група водещи икономисти излязоха с открито писмо във В. Гардиън: „Greece needs debts cancelled and growth” (21.1.2015).

Впрочем, убедете се сами какво са казали в деня „Х” за текущата обстановкка и бъдещите намерения инициаторите за нова финансова архитектура на еврозоната и техните консултанти и симпатизанти отвъд океана (линкът за видеозаписа на дискусията „Варуфакис-Стиглиц” е следният: https://www.youtube.com/watch?v=OY3Qxm6BoUI )

За улеснение на читателите на блога по-долу предлагам мой обзор на разговора между двамата макроикономисти.

***

Стопанска академия удостои с почетното звание «Доктор Хонорис кауза» проф. дфн Кръстьо Петков

На 26 март Стопанска академия «Димитър Ценов» удостои с почетното звание «Доктор Хонорис кауза» проф. дфн Кръстьо Петков, председател на УС на Съюза на икономистите в България.

проф. Кръстьо Петков

Истини и неистини за смъртните злополуки /Коментар/

Поредната трудова злополука завърши със смъртта на група работници , ангажирани с разрушаването на хотел в "Слънчев бряг".

"Това е непредумишлено убийство от страна на работодателя", квалифицира трагичния инцидент Иван Нейков, бивш социален министър. И добавя, че в условия на криза шефовете пестели най-много от условия на труд.

Прав е г-н Нейков за пестенето. Но това е едната част от истината. Другата е, че БГ бизнесмените като правило правят икономии за сметка на наемните работници не само по време на криза,а при всеки удобен случай и от всичко - работно облекло, храна, заплати, осигуровки и т.н. Тоест, орязват с настървение социални плащания, които се полагат по закон или добри бизнес практики.

Кой се грижи за удобството и закрилата на замозабравилите се предприемачи и прави смъртните злополуки системна практика? (справка-загиналите в Горни Лом, Ораново и на много други места):

-Инспекциите по труда, които проверяват и регистрират нарушенията, но не санкционират достатъчно стого, вкл. със затваряне на обектите на самозабравилите се "предприемачи";
-Парламентарните лобита, които системно орязват социално-защитните клаузи в законите;
-Работодателските организации, които водят истинска война срещу всяко социално право на наемния труд;
-Синдикатите, които се опитаха неколкократно с кампании да спрат да спрат смъртната епидемия (престъпник от медийни кампании разбира ли!);
-Собствениците, които се крият при всяка трагедия.

Тези, последните, не са случайни фигури-олигарси, масони, политици и прочее бързо и криминално забогатели люде, които винаги намират (или купуват) политически и съдебен чадър, за да се измъкнат на сухо от местопрестъплението.

При такава ситуация не е чудно, че за първите месеци на 2015 г. смъртните трудови злополуки са скочили двойно. Тенденцията със сигурност ще продължи, в условия на пълна безотговорност и безнаказаност. И при растяща алчност и арогантност от страна на бизнесмени-довчерашни номенклатурчици, проповедници на "хуманния" социализъм и самозвани наставници на работническата класа!

Което впрочем личи от официалното "Становище" на изпълнителя на поръчката за разрушаване на хотелската сграда в комплекса "Слънчев бряг" (виж текста в прикачения файл).Написано с витиеват език, съдържащо излишни подробности за юридическата страна на договорите за изпълнение, завършващо с лицемерно съболезнование към близките на загиналите, въпросното становище показва другия свят на трудовото всекидневие- света на неистината.

И този път виновни за груповата смърт ще излязат ...работниците, проявили самоинициатива да продължат разрушителните операции! Така е, защото трагични инциденти като този в "Слънчев бряг" се случват в страна, където човешкият живот е обезценет до такава степен, че цената му е колкото една кирка и лопата-мъртвите оръдия на труда, с коиго си служат обречените да загинат!

/Проф. Кр. Петков/

Профсъюзът бутна самолета в баира?

Валери НайденовСензация! Само в “24 часа”! Един български юрист разкри истинския убиец на 149 човека – пътниците в злополучния самолет на авиокомпанията “Джърмънуингс”.

Не, убиецът не е вторият пилот Андреас Лубиц, както смятат невежите. Не е виновно и ръководството на компанията, че е допуснало луд човек да пилотира.

Според проф. Иван Т. Тодоров това са профсъюзите на авиокомпанията “Луфтханза”, които понякога си позволяват да

стачкуват за по-високи заплати

Елементарно, Уотсън. Няма нужда изобщо да се прави оглед на мястото на катастрофата.

“Няма държава, която да е просперирала от силна профсъюзна дейност”, твърди в заключение проф. Тодоров... Както работниците се конкурират, за да отидат при по-добър работодател, така и работодателите се конкурират за по-добри работници. А няма по-голяма сила, която да тласка прогреса, освен конкуренцията. Англия дръпна бързо напред, след като Маргарет Тачър ограничи профсъюзната дейност и безконтролното изнудване със стачки. Дано германците по-бързо се замислят над тези неща...”

Професорът се аргументира с това, че пилотите в “Луфтханза” имат с 40 на сто по-високи заплати от средното за индустрията. Така не оставали пари за психически прегледи. Има ли логика? Но има и обратната логика - тъкмо в дъщерната компания “Джърмънуингс” заплатите са с 40 на сто по-ниски. Затова е и създадена тя – за да мине метър с евтини пилоти, без да дразни профсъюза. Още по-елементарно, Уотсън! Истината е, че

и двете съждения са кухи като кратуни на плет

Брюксел не иска да дава повече пари за магистрали /Проф. Кръстьо Петков/

Коментарът е публикуван в от БГНЕС, 15.4.2015 г.
***
Като нямаме доходи за държавата от собственост, като не работи икономиката, както се случва в последните 5-6 г., и като бягат инвеститорите, остават само два канала за обезпечаване на приходите.

Единият е да се вземат нови дългове, което вече се случва - особено с безпрецедентното теглене на 8-те млрд. евро, или вторият - да разчитаме на европейско финансиране. Но при първия вариант се получава въртележката - старият дълг се плаща с нов, а новият след време ляга на гърба на поколенията след нас, в едно бъдеще, в което не знаем какво може да се случи с националната икономика. Докато с европейските фондове и източниците за финансиране, контролирани от Брюксел и Берлин, работата стои малко по-различно.

ИНВАЛИДИЗИРАНАТА НАЦИЯ: ЗАЩО СТИГНАХМЕ ДОТУК? /Проф. Кръстьо Петков/

татията е публикувъна във в-к "Преса" /16.4.2015

Една шокираща новина стресна народонаселението преди две седмици: инвалидните пенсии в България надхвърлили 900 хиляди, което означава, че над 12 % от българите били с доказани увреждания. Разбрали-недоразбрали, дежурни коментатори, яростни бизнесмени и форумци-самодейци „захапаха” поредната сензация. С което всяха смут сред и без това притеснената от периодични злополуки и системни насилия публика.
Има ли основания за тревога? Има и още как! Само че същинските причини не се крият там, където ги търсят странични наблюдатели и държавни експерти.

***

Къде е държавата - ще преразгледа ли 400-те концесионни договора /Проф. Кръстьо Петков/

Коментарът е публикуван от БГНС, 2015-04-20

България днес изпревари редица други страни по темп на приватизация, след като в началото на 90-те г. закъсня с няколко години. Време е за равносметка - какво постигнахме и какво загубихме с това бързане? Сега като гледаме какъв е крайният ефект от над 80% приватизирани държавни активи виждаме, че първо сме сбъркали и второ, сме допуснали този процес да се криминализира.

***

Ням

ВМЗ Сопот има перспектива, синдикатите да се стреснат и да го защитят /Проф. Кръстьо Петков/

Коментарът е публикуван в БГНЕС, 29.4.2015
***

След като бяха коментирани всички версии за бъдещето на ВМЗ Сопот, струва ми се, че най-логична е тази, която е свързана с умишлено деяние с по-далечни цели. Става дума за намеса на кандидати за приватизация на предприятието в подходящ момент и при "благоприятни условия".