"Грешката" на Дянков

проф. Кръстьо Петков

И късното му прозрение...

 

От два дни финансовият министър и вицепремиер от първия кабинет на ГЕРБ (2009-2013 г.) Симеон Дянков шествува в българските електронни медии. В какво качество-засега не е известно! А може би ситуацията с бюджета и финансите става толкова напечена, че от МФИ са му подсказали  да се активира...

След като Борисов го принуди да подаде оставка, Дянков се върна на обичайното поприще-като международен Скитник (пардон-Мисионер на неолибералната финансови-икономическа ортодоксия). Само че този път не е служител на Световната банка, а гостуващ лектор, писател-мемоарист и (доскоро) член/консултант на престижни руски академични и финансови институции. Фактът, че само до преди три години се канеше да напляска руснаците, изглежда е забравен! Вероятно Дянков се изживява днес като финансово гуру на второто правителство на партията, на която отдаде четири от най-добрите си години като специалист по сравнителна икономика и фискални реформи (съзнателно не поставям съществителното "специалист" в кавички, за да не дразня неговите съподвижници).

Или пък е склонил да изпълни второстепенна роля - рецензент на приносите и политиката на тандема, който го наследи в управлението на публичните финанси и бюджета: "Борисов-Горанов" .

Оценките му, както при всеки поканен/външен рецензент, са умерено позитивни. На премиера и на своя наследник Дянков поставя насърчителната оценка "Много добър 5". Не забравя обаче да им напомни, че за отличници се броят онези, които не са се огънали под натиска на недоволните от бюджетните рестрикции. Намекът е ясен: Дянков режеше трансферите и социалните плащания на своя глава, прехвърляше пари от сметка в сметка, посягаше дори на недържавните фондове-само и само да държи дефицита и външния дълг ниски; най ниските в ЕС, редом с държави като Дания и Швеция. Както се казва, малко самореклама никога не е излишна...

В изявленията на фамозния Дянков има два пункта, които всъщност ме провокираха да напиша този кратък коментар.

Първият е за размера на външния дълг. Екс-финансовият министър е категорично против вземането на прекомерни заеми и тук не крие своите различия с политиката на кабинета "Борисов". Интересно защо чак сега, а не в началото на годината не огласи публично своята позиция! Но за сметка на това той ни поднася една изненада, твърдейки , че

към 16-те милиарда външен заем се добавят още пет!

Грешно ли е неговото твърдение? Въпросът е съвсем уместен, защото от самото начало на обявяването на параметрите на "Бюджет -2016" отговорни членове на кабинета твърдяха: "тези" 5 милиарда лева били част от "онези" 16 милиарда, които са вече одобрени и ще се усвояват на траншове. Моята справка с вещи лица - финансисти,бюджетари и прочее посветени в тайните на дълговата материя люде показва, че Дянков в случая не бърка. Тоест, той има информация отвътре, от МинФин - какво се крои в добавка към безпрецедентния заем, споразумението за който управляващите  с толкова мъки прокараха в НС в началото на 2015 г.

Напомням - обявиха на всеослушание, че всичкиш пари, до стотинка, ще бъдат изхарчени за обслужване на стари задължения, финансиране на дефицита и запълване на черната дупка, отворена от КТБ. Справка-протоколите от обсъжданията в комисиите на парламента и дебата в пленарна зала.

Симеон Дянков, като всеки добре обучен счетоводител, умее да смята (сравнението не е мое, а на неговия Началник в предишното правителство на ГЕРБ). Затова би  трябвало да не подминаваме без внимание и второто негово твърдение:

5-те милиарда лева свръх-заем са нужни, за да се покрият загубите в енергетиката.

На толкова ги е изчислил бившият министър и не е изключено да е прав. Още повече, че той има достъп чрез свои бивши подчинени до светая светих на финансовите калкулации, които се правят от професионално подготвени експерти и са достъпни само за премиера и неговият ковчежник (които и да са те). Оставям настрана логичния въпрос кога е прозрял нашият прочут сънародник- рекламиран като супер-спец по оздравяване на кризисни системи, че българската енергетика е в технически колапс: чак сега, или още преди 2013 г., когато е трупала загуби - поради неефективност, непазарни решения, политическа корупция и откровени кражби! Ако е прозрял истината постфактум, жалко за реномето му на шоков терапевт; ако пък е знаел какво се случва, но е мълчал, някой би трябвало да му потърси отговорност!

Дилемата е крайно неприятна: ако Дянков не греши, правителството трябва да признае, че 16-те милиарда заем, разрешени от парламента, няма да му стигнат. Този факт излиза наяве в крайно неподходящ момент, преди да е изтекла финансово-стопанската година Ако обаче Дянков е допуснал грешка- непреднамерена/техническа или порлади некомпетентност- вината си е негова и би трябвало да се извини. Защото с изявленията си, вместо да идзпише вежди, вади очи. А точно такъв гаф неиму трябва на управляващите от ГЕРБ точно сега, когато след безпрецедентната победа на местните избори, се готвят да покорят следващите върхове на държавната власт- на президентските и на евентуални/предсрочни парламентарни избори.

Какво да се прави, животът е тежък и пълен с изненади. Особено, в период на икономическа криза, която не можеш да управляваш с декрети и манипулации. По тази тази тема очаквайте специален коментар.

Дотогава, " Well done, Dyankov! "

И "Hellow" - от онези които още  помнят твоите реформаторсkи "подвизи" в Грузия!

9/11/2015

Тбилиси

***

ПП. Съзнателно не коментирам изявленията на Дянков по темата за заплатите и социалните привилегии на полицаите. Той никога не е бил силен в преговорите.Не ги разбира, дори ги презира-като демократичен лост в управлението на икономиката и публичните финанси. Справка- едноличното му решение да денонсира подписаното споразумение за плавно увеличаване на възрастта за пенсиониране през неговия злополучен мандат.