За новите буфосинхронисти в българската политика / полк. Трифон Трифонов/

До скоро си мислех, че нищо в българския политически живот не може да ме изненада, но уви………
Според очакванията на трезвомислещите българи и на тези, които са чели материала от 2002г. със заглавие” Кой е Борисов?”,държавният кораб потъва неотклонно.На тези българи беше ясно,че правителството на тези „юнаци” води страната на никъде и че краха на това управление е неизбежен!

И пак замириса на избори!
Започнаха да се появяват какви ли не политически и граждански формирования,с едни и същи физиономии познати от предишните им „концерти” като политически буфосинхронисти.Дончева, Пръмова, пардон Кунева, момчето на мама и т.н., искат и те да ни водят на никъде.Господи Помилуй!

Не се наемам да преценявам техните професионални качества,но за управленските им,ако имат такива съм готов да споря! Тези люде за да са актуални,постоянно говорят за гражданите, за гражданското начало, регистрират граждански сдружения,като непрекъснато мислят как да ги превърнат в политически партии, на които те ще бъдат лидери разбира се!Това доказва поне две неща:

1/ Тяхното тотално непознаване на теорията и практиката на гражданското общество.
2/ Тяхното невежество по отношение на гражданската политическа система.

Недопустимо е според мен, на гражданските организации да се налага партиен калъп. Става така, че не познавайки или игнорирайки особеностите на гражданската политическа система, правим неща, които за момента ни се струват добри и като, че ли единствено възможни. Разбира се това не е така, но по този начин се торпилира създадената теория и практика. Обединяването на гражданските структури (без политически партии) трябва да стане на конфедеративен принцип при приет от всички Проект на промени, около който да стане обединяването. Крайно време е да се разбере, че двигател на новата политическа система са политически свободните граждани. Граждани, които не зависят от партии и организация, които да им формират политическите решения, а решават самостоятелно. Какво ни предлагат сега ? Слушайте ги внимателно и ще разберете,че това са политически тройкаджии,както казваше Б. Елцин!

Това според мен е нещото, което ще убие в зародиш гражданската политическа система. Не искам да мисля в посока на това - „Кой има интерес от това?”. Ако за пореден път сглупим, то аз съм сигурен, че обричаме страната си ,не за добро.

Дано да разберем, че ние сме длъжни да заменим членството в организации с равнопоставено партньорство на физически и юридически лица и да създадем мрежова структура на взаимодействие.
Само внезапната гражданска самоорганизация ще лиши олигархията от време за противодействие.

В тази връзка се обръщам към всички,които обичат Отечеството с молба да се замислят не само над въпроса „Какво правим?”, но и „Кой и Как го прави?”.

Около 1980г. имаше един анекдот,който описваше указанията на партиен функционер давани на по- млад партиен член,който готви свое изказване за голям партиен форум. Функционерът казва: „ Скъпи другарю, за да бъдеш актуален, по-често употребявай думата КОМПЮТЪР!”

Та въпросните люде,сега постъпват по подобен начин,въобразявайки си ,че са актуални.

Някога в моята страна имаше стройна система за подбор, обучение,възпитание и развитие на кадрите.Започваше се от най-ниското управленско стъпало и се вървеше нагоре,само след постигнати добри резултати на заеманата длъжност и доказване на добри управленски качества!Кой от сегашните мераклии и тези които ни управляват е доказал управленски качества? Обърнете внимание на факта,че почти всички нямат биографии,а имат само минало!

Пази Боже тази статия да се изтълкува,като завист,че макар и незаслужено тези хора правят кариера или пък ,че те са най-лошите.
Тези написани слова,имат за цел,да накарат избирателя да се замисли. Твърде много експерименти се направиха в последните 23 години! Твърде много мръсна пяна излезе на повърхността! Повода да напиша тази статия е задаващата се опасност от принизяване ролята на гражданските формирования и превръщането им в обикновени политически организации.
Тези от читателите, които ме познават знаят, че имам над 30 броя публикации по темата: „Що е гражданска политическа система и има ли тя почва у нас?”. Много от тях знаят, че бях близък с първопроходника на гражданската политическа система, покойния Георги Желев и, че между нас е нямало разногласия по основните неща в Проект 2030. Сега, след толкова години е налице опит за връщане назад,нещо с което ние последователите и приятелите на Жоро няма да се съгласим! Същите тези, които преди се присмиваха на радетелите на гражданската стратегия, днес са първи на пистата на Гражданско-политическата надпревара.
Видно е , че освен невежество и непознаването на теорията, практиката и политическата система на Гражданското Начало в обществото, „буфосинхронистите” имат и още една обща черта: те не могат да приемат органично, дълбоко в себе си, идеята за преобразуването на политиката върху гражданския фундамент.

След като са били по върховете, те не искат и няма да могат да слязат в низините. Защото огражданяването на политиката и държавата започва отдолу нагоре, от периферията към центъра и от обезвластените към властимащите !

Всеки български гражданин трябва сам да прецени, дали иска да бъде на концерта на истинските музикални звезди или да наблюдава поредния концерт на БУФОСИНХРОНИСТИТЕ !

13.03.2012г. гр.Търговище